Уже кілька років я перебуваю  немов в’язнем культу, що діє в Інтернеті як українсько-американська електронна пошта, насамперед для політичних дискусій, пов’язаних з Україною. Я не приєднався до цього форуму добровільно і неодноразово благав про свободу, хоча й безуспішно. Відверто кажучи, здебільшого я ігнорую повідомлення, але в моменти неквапливої ​слабкості я читаю деякі пости, особливо коли впізнаю того що висилав. Нечасто навіть коментую. Звичайно, я єдиний учасник теми, який вирішив спілкуватися українською, а не англійською. Я не знаю чому так.

 

Переважна більшість учасників, і, звичайно, найчастіші та найгучніші, це українці-Республіканці в Америці, переважно MAGA або, як я їх називаю, «трамшевики», так, як «більшовики». Найбільша проблема полягає в тому, що багато з них досить скупі на факти, але дуже зарозумілі. Це не вдале поєднання.

 

Принаймні одного разу після цирку Трампа і Путіна в Гельсінкі я пропонував створити сповідь, щонайменше схожий на докори сумління Скрипника і Хвильового без фатального результату, але моя пропозиція була не почута. Деякі, я підозрюю, ніколи не чули про двох українських націонал-комуністів, які відчували себе винними після того, як їх використали як «корисних ідіотів». До того ж обидва були по суті ідеалістами, які шукали чогось важливішого за особисту вигоду. «Трамшевики», як і їх названий, стурбовані здебільшого власним добробутом. Крім того, є вульгарності, які часто висловлюються однією жінкою-учасником дискусії, часто без компетенцій, яка намагається вести дискусію та читати лекцію.

 

Вибори до Конгресу  США 2022 року ні для кого конкретно не склалися. У результаті Демократи все ще контролюють Сенат, тоді як Республіканці можуть зловживати Палатою представників. Оскільки я американський українець за етнічним походженням і переважно українець за переконаннями, я виборець одного питання – України. Звичайно, це питання сьогодні найкраще підтримують Демократи. Так було не завжди. ФДРузвельт  був Демократом. Рейган був Республіканцем. Часи змінилися. Я не збираюся називати MAGA українсько-американцями не патріотичними щодо України. Це було б надто спрощено. Це різноманітна група, деякі з яких мають актуальний порядок денний навіть агентури одної чи другої.

 

Сполучені Штати за президента Байдена та Демократів є дуже щедрими та поступливими до України. Крім грошей і зброї, вони відновили  вплив на Європу і НАТО як силу проти москалів, знову встановивши американське лідерство. В результаті Україна перемагає в цій останній злочинній атаці Росії.

 

Проте українські американці MAGA незадоволені. Вони наполягають на тому, що допомога Україні в майбутньому має бути ретельно перевірена, оскільки нібито без жодних доказів Демократи використовували фінансування України для відмивання грошей для себе. Я не міг цього вигадати.

 

Розумні учасники, навіть Республіканці в цій огидній темі, відкинули це абсурдне звинувачення переконливими аргументами, такими як той факт, що іноземні гроші не можуть бути використані на американських виборах і що спрямування грошей через комітети політичних дій є, безперечно, більш раціональним і легким варіантом. Небезпека полягає в тому, що дезінформація є потужною зброєю, яку вибирають москалі, і ці маргінальні українці, які живуть

в Америці, можуть бути дуже «корисними ідіотами» для цієї мети.

 

Зважаючи на те, що більшість з цих MAGA сумніваються в нібито добрих намірах, оскільки я знайомий з багатьма з них, відверто кажучи, я не можу помітити значної відчутної допомоги чи зусиль в  імені України з боку більшості з них протягом останього чверть століття. Більшість з них зникли безвісти. Звичайно, багато хто висловлювався, але, крім порад і критики, нічого суттєвого, включаючи гроші, не було запропоновано.

Крім того, це не поодинокі зауваження щодо допомоги Україні в нинішньому середовищі. Крайньо праві помічники, такі як Heritage Foundation, який раніше був набагато більш нормальним, та інші аналітичні центри останнім часом стали більш голосними з цього приводу, практично закликаючи до повного згортання допомоги Україні.

 

Моє послання українцям-американцям MAGA: припиніть і утримайтеся. Отримайте совість хоч із запізненням або йдіть з дороги. У війні, яка може означати виживання України як держави та нас українців як народу, ваша поведінка не сміє служити на допомогу ворогу! Розробіть правдоподібний план допомоги Україні у цій війні, якщо можете, а не нападайте на тих, хто справді на боці України. Якщо ви не хочете допомагати, будь ласка, відступіть.

 

15 листопада 2022 р.                                  Лозинський Аскольд