MH17 – ЗЛОЧИН, ЩО ЗАЛИШАЄТЬСЯ БЕЗКАРНИМ

17 липня, 2021 – Впродовж останніх семи років Російська Федерація покриває злочинців, відповідальних за загибель 17 липня 2014 року 298 невинних жертв рейсу MH17 Малайзійських авіаліній, який прямував з Амстердама до Куала-Лумпур та був збитий на українській території контрольованим Росією зенітно-ракетним комплексом.

Міжнародна слідча група, якій доручено встановити причину катастрофи, підтвердила вину Російської Федерації у цьому злочині. Офіційні представники з Нідерландів, Бельгії, Австралії, України та Малайзії дійшли до висновку, що MH17 був збитий ракетою з зенітно-ракетного комплексу «Бук» із сільськогосподарського поля біля населеного пункту Первомайське на території, підконтрольній окупаційним російським збройним силам.

Слідча група також підтвердила, що зенітно-ракетний комплекс «Бук», використаний під час атаки, був доставлений в Україну з Російської Федерації та після пошкодження був повернутий назад до Росії. Обидва висновки підтверджуються американськими, європейськими та відкритими розвідувальними даними.

Попри ці висновки, Росія продовжує заперечувати свою відповідальність за трагедію. 30 липня 2015 року Росія наклала вето на проєкт резолюції Ради Безпеки ООН про створення міжнародного трибуналу для покарання винних у катастрофі MH17.

«Ми вшановуємо пам’ять невинних жертв MH17, які загинули внаслідок імперських амбіцій Владіміра Путіна. Істина розкрита, але чи торжествує справедливість?» – зазначив Президент СКУ Павло Ґрод. «Найвищі російські політичні і військові посадовці, які дали розпорядження збити МН17, мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності, а РФ має понести відповідальність як країна та сплатити відшкодування родинам жертв. Світовий Конґрес Українців і світова українська спільнота стоять разом із сім’ями і друзями жертв катастрофи МН17 у нашій пам’яті і солідарності у сьому річницю цього терористичного акту. Пошук справедливості триває. Нехай же пам’ять про ці жертви буде вічною, а подібна трагедія більше ніколи не повториться».