САМІТ, ЯКИЙ НІКОЛИ НЕ ВІДБУВСЯ … ЧИ ВІДБУВСЯ?

 Винос для України – це … Саміт Байдена-Путіна в Женеві, мабуть, відбувся. Для підтвердження цього було проведено дві прес-конференції, по одній від кожного з учасників. Очевидно, єдиним відчутним результатом став оновлений обмін послами. Для американського циніка це було далеко від Гельсінкі і, отже, головною перемогою американської сторони. Але успіх не можна виміряти роками Трампа. 

На своїй прес-конференції Путін агресивно критикував США за безладдя, але визнаючи, що зустріч не була ворожою. Путін говорив з сильної позиції : ціни на енергію дуже високі, і Росія нещодавно активізувала “Північний потік-2” певною мірою завдяки американському відмові від санкцій.              

Президент Байден був президентом, маючи на увазі ніякий. Я повинен привітати пресу за спробу збудити його. На своїй прес-конференції він переглянув питання, які він нібито робив з Путіним, відмовився робити будь-які навіть м’яко конфліктні зауваження, хоча преса, здавалося, вимагала певних дій. Такого не було, навіть після того, як він зняв куртку і після офіційного завершення конференції, а Президент продовжував м’яко гратися з представниками преси. Його підтримка України була однією лінією і не підтверджувалась жодним аргументом, окрім того, що це принципи, на яких була заснована Америка. Мабуть, найважливішим сумнівним коментарем, який він зробив, було посилання на довіру до Путіна у світі та стурбованість російськими лідерами. Наскільки це було значущим?                                     

В очах світу та американського народу президент Байден дотримувався своїх позицій. На жаль, цього недостатньо. Тому що він зустрічався з вбивцею. Це моя суб’єктивна перспектива, яка може бути підкріплена доказами з історії, і яка може, і, мабуть, на жаль, проявиться найближчим часом.

Путін – це Путін, Байден – Байден. Путін – вбивця як в прямому, так і в переносному сенсі. Байден – ні те, ні інше. Хто розумніший або освіченіший, не має значення. Однак немає сумнівів, хто хитріший. Для Джо Байдена метою цього Саміту було встановити дипломатичні відносини та встановити рекорд після катастрофи, яка сталася Трампом. Для Путіна мета була зовсім іншою. Потрібно було підвести підсумки особи та керівника, яким є Джо Байден, щоб визначити, як далеко він (Байден) піде, щоб захищати свої позиції. І тоді є принаймні кілька відповідних і навіть вирішальних позицій. Американська безпека – одне з міркувань. Територіальна цілісність і суверенітет, а також права людини в інших країнах, включаючи саму Росію, – це зовсім інша проблема. Проте ці питання є вирішальними для  України та російської опозиції інтернованого Олександра Навального.                          

Цей Саміт був не поганим для Байдена та Америки, але був жахливим для України, і якщо є шанс на демократію в Росії чи Білорусі, це було катастрофою. На даний момент питання полягає в тому, як Путін використає досвід та знання, отримані на Саміті, для досягнення своїх авторитарних та імперіалістичних цілей. Україні потрібно звернути увагу на те, що Америка та президент Байден є її другом, але не гарантом її суверенітету чи територіальної цілісності, незважаючи на проформу на прес-конференції президента Байдена. Політики протягом усього життя висловлюють багато тверджень. Дуже мало, крім найближчих до дому, однозначних та щирих. Ванільний Джо Байден не збирається гарантувати безпеку України з боку США чи сил НАТО. Урок цього Саміту полягає в тому, що союзники та друзі можуть допомогти військовими поставками та вагомими словами, але Україні потрібно активізуватися та захиститися. Нехай Бог благословить Україну, ще раз самостійно з багатьма друзями, готовими запропонувати багатослів’я, але не відчутну підтримку. Ця історія повторюється? На жаль, так! Моє звернення до моєї власної країни – Сполучених Штатів Америки. Ви повинні бути світовим лідером. Вільна та демократична Україна в усіх аспектах, географічно, у військовому та інтелектуальному плані є найкращим стримуючим фактором для агресивної Росії. Не тільки Путін, але і Росія – це вбивця. Я можу лише мріяти, що президент Байден  і США відреагує колись суттєво.  

  16 червня

2021                                                           Аскольд С. Лозинський