ГОЛОС ВІЙСЬКОВИХ ПОЧУЛИ: ВРУ ПІДТРИМАЛА ЗАКОНОПРОЄКТ ПРО ОСНОВИ НАЦІОНАЛЬНОГО СПРОТИВУ

Сьогодні, 29 червня, депутати Верховної Ради 318 голосами підтримали в першому читанні законопроєкт про основи національного спротиву. У цей час ветерани російсько-української війни та волонтери вийшли під стіни ВРУ на акцію “Ветерани підтримують національний спротив. Проголосуй за законопроєкт № 5557”. Організатор заходу – Український центр безпеки та співпраці.

 

Серед учасників акції були ветерани російсько-української війни, зокрема командир 24-го окремого штурмового батальйону “Айдар” Євген Пташник, командир підрозділу батальйону “Січ”, член Консультативної ради з питань захисту прав і свобод захисників України при Президентові України Станіслав Торкін, радник керівника Офісу Президента України з питань АТО Андрій Ляхович та інші представники ветеранських організацій.

 

Під час заходу наголосили, що прийняття законопроєкту №5557 є безальтернативним шляхом максимально швидкого зміцнення держави в умовах зростаючої російської загрози з території РФ, зі сторони окупованих Криму та ОРДЛО, Білорусі, молдовського Придністров’я, Чорного та Азовського морів.

 

Голова Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан зазначає, що законопроєкт про основи національного спротиву готували на основі вивчення досвіду країн-членів НАТО з організації всеохоплюючої оборони, зокрема, територіальної оборони, руху опору та підготовки населення до захисту своєї країни.

 

“Завдяки зміні підходу до оборони, Україна приводить її у відповідність до існуючих в Альянсі практик. Важливим є те, що над розробкою законопроєкту працювали силовики всіх родів військ, представники ветеранських організацій та експерти. Він є спільним напрацюванням, і саме єдність є пріоритетною, коли ми говоримо про національну безпеку та оборону”, – наголосив Сергій Кузан.

 

Учасники акції, підтримали зміну підходу до національної безпеки в Україні та потребу практично перейти до втілення концепції всеохоплюючої оборони, яку було закріплено у стратегії воєнної безпеки.

 

“Військові дуже добре розуміють важливість прийняття законопроєкту про національний спротив. Я сам знаю тих людей, які працювали над законопроєктом, також ділився своїм баченням і вони переводили його в законодавчу площину. Над ним працювали офіцери, командири, поковники та генерали – ті, хто на ділі знають що таке оборона країни. Нам необхідно терміново прийняти законопроєкт, щоб до 2022 року ми були достатньо підготовлені до агресії від нашого найближчого сусіда”, – заявив під час акції командир 24-го окремого штурмового батальйону “Айдар” Євген Пташник.

Представник волонтерського середовища Дмитро Жмайло під час акції зазначив, що законопроєкт №5557 відіграє ключову роль у посилення обороноздатності держави.

 

“Чисельність Збройних сил України, які мають захищати територіальну цілісність, є обмеженою. Жодна країна світу не має фінансово-економічних можливостей утримувати в кожному своєму регіоні велику кількість регулярних військових частин або підрозділів. Зважаючи на ситуацію, в якій перебуває Україна, ми маємо бути готові до швидкої протидії та відсічі агресії з будь-якого напрямку”, – зазначив Дмитро Жмайло.

 

Учасники акції підтримали потребу термінового прийняття законопроєкту 5557, який Президент України подав на розгляд ВРУ як невідкладний, зважаючи на загрозу з боку РФ. Нещодавно в Кремлі заявили про намір сформувати у Західному військовому окрузі РФ близько 20 нових з’єднань і частин – це найяскравіше свідчення того, що загроза широкомасштабного вторгнення РФ на українську територію лише посилюється.