САМОАНАЛІЗ – Я ПОМИЛЯВСЯ?

     Нещодавні зміни в поведінці в адміністрації Байдена викликали занепокоєння і вимагають особистого розгляду – чи помилився я, не лише проголосувавши за Джо Байдена, але активно виступаючи за його кандидатуру. Щоб відкинути будь-які омани трамшевиків, альтернатива була надзвичайно історично жахливою, але самовизначений та обізнаний виборець повинен підвести підсумки свого прийняття рішень після того, як дим і шуми перемоги пройшли, і новий президент мав можливість проявити себе.

     Президент Джо Байден розчарував у декількох напрямках, в тому числі витратившись як п’яний моряк. Однак, оскільки державний борг, за багатьма оцінками, є просто лякальною тактикою для майбутніх поколінь (кожен президент в недавній історії, крім Білла Клінтона, збільшив державний борг), переважний недолік рішень президента Байдена був у зовнішній політиці. Більшість із них не стосується мене середньостатистичного американця, але його нездужання щодо Росії та України збиває з пантелику. Російська агресія проти Сполучених Штатів не зменшилася, тому, очевидно, не існує явного виправдання пригрівання Байдена до Росії. Насправді лише сама навичка вважає, що фіаско колоніального трубопроводу було продуктом якоїсь незалежної російської злочинної банди. Хрещений батько російської мафії – Володимир Путін. Президент Байден визнав, що Путін вбивця.

     Неоднозначність Байдена щодо вступу України до членства в НАТО була більш ніж тривожною, оскільки План дій щодо членства в НАТО є необхідною умовою для безпеки України. Повний зворот президента Байдена на “Північному потоці 2” була гіпокритичним. Він виступив проти “Північного потоку-2”, проте нещодавня відмова від санкцій, роз’яснена апологетами Байдена як знак дружби з Ангелою Меркель, а не Володимиром Путіним, є просто ірраціональною. Що саме отримали або сподіваються отримати Сполучені Штати від канцлера Меркель, яка, безумовно, призначена на пенсію у вересні.

     Я вважаю, що головна проблема в цьому полягає в характері Джо Байдена та його відсутності принципів. Він хороша і порядна людина, як і багато інших президентів до нього, за винятком безпосереднього попередника, але той, хто намагається уникнути будь-яких значущих змін або конфліктів. Таким чином, він підтримує статус-кво, що означає величезний російський вплив на Європу, продовження російсько-німецької дружби, права людини, що викликають занепокоєння, лише якщо їх захист не передбачає втручання у внутрішні справи наддержав, таких як Росія та Китай.

     Президент Джо Байден дуже нагадує покійного президента Джорджа Х.В. Буша, котрий був предметом багатьох глузувань через відсутність принципалів та спротив змінам. Мені нагадується промова “Курячого Києва”, яка закликала збутися українського самогубчого сепаратизму лише за три тижні до проголошення Україною незалежності. Президенту Бушу знадобилося чотири місяці, щоб визнати Україну країною, і лише після того, як його друг Михайло Горбачов подав у відставку. Очевидно, що президент Буш брав підказки Горбачова. Президент Байден, схоже, забирає свою у Путіна та Меркель, двох колишніх союзників зі Східної Німеччини, які, можливо, працювали разом багато років тому.

     Це не годиться для України, Америки чи решти світу, які сподіваються на лідерство у Сполучених Штатах. Принципи, на жаль, не можуть бути розроблені, особливо у майже 80 років. Вони є рисою характеру, відточеною протягом багатьох років. Однак політичний тиск є доступним і підходящим варіантом. Для політиків це надзвичайний інструмент. Тим, хто голосував за Джо Байдена, демократів та республіканців, потрібно надіслати повідомлення, що цього не витримає. Підтримка політика – це швидкоплинний товар. Сьогодні ми вас підтримуємо, завтра ми можемо протистояти вам. Ні, ми не повертаємо його неприємного і, можливо, кримінального попередника. Варіантів досить багато.

     Український конгресовий комітет Америки направив послання Президентові, висловивши його невдоволення. Інші, включаючи українців за Байдена, повинні надіслати власне повідомлення про несхвалення та наполягання на тому, щоб Президент переглянув свою позицію та негайно скасував відмову санкцій. “Північний потік-2” може бути готовою угодою незалежно від санкцій США, але президент Байден не повинен входити в історію як заспокійливий Москви.

     Для України ще більш важливим питанням є вступ України до членства в НАТО. План дій щодо членства в НАТО для України повинен бути на порядку денному в Брюсселі 14 червня. Потрібно застосовувати тиск. Кандидат Джо Байден розкритикував свого попередника за відмову від мантії світового лідерства через його зарозумілість та відсутність політичної вишуканості. Президент Джо Байден не наважується припустити цю мантію через відсутність принципу або через якусь неправильно зрозумілу політичну доцільність. Він повинен взяти з собою таких заспокійливих, як Німеччина, Франція та Угорщина.

20 травня 2021 р.                                                      Аскольд С. Лозинський