ПЕРЕВІРИТИ НА ПРИЧЕТНІСТЬ ДО КОНТРАБАНДИ, СПІВПРАЦІ З АГРЕСОРОМ ТА ФІНАНСУВАННЯ ТЕРОРИЗМУ

ПРЕС-РЕЛІЗ

 

Перевірити на причетність до контрабанди, співпраці з агресором та фінансування тероризму: заступник керівника ДМС може опинитися в епіцентрі скандалу

 

Директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. О.Никонорова Сергій Пархоменко звернувся до Ради національної безпеки і оборони, Служби безпеки України, Національного антикорупційного бюро з прохання перевірити інформацію щодо можливої причетності заступника голови Державної Митної Служби Руслана Черкасського та його оточення до  контрабанди, співпраці з агресором та фінансування тероризму.

 

«Руслан Черкасський володіє багатомільйонним майном за кордоном. Щонайменше, 2 квартирами та паркомісцем у місті Дубаї (ОАЕ) в елітних житлових комплексах в районі  Marsa Dubai. Але можна припустити, що у офіційних деклараціях неточно зазначені дані про майно (не згадується паркомісце) та  вказана інша недостовірна інформація. Руслан Черкасський  зазначає, що є співвласником однієї з квартир у ОАЕ разом з громадянином Віталієм Коро (50/50). Так, реєстри підтверджують цю інформацію, тільки прізвище особи правильно звучить у документах – Кіро Віталій. Раніше НАЗК, перевіряючи декларацію чиновника Валерія Черкасського за 2017-й рік, уже знаходило низку порушень в поданих ним даних.

 

Зазначимо, що деякі юридичні особи, до яких мають безпосередній стосунок вищезгаданий Віталій Іванович Кіро та його дружина Ольга Кіро, фігурують у резонансних журналістських розслідуваннях ЗМІ (зокрема, «Радіо Свобода» та «Бігус. Інфо») щодо масштабних незаконних схем ведення бізнесу, а також кримінальних провадженнях щодо несплати акцизного збору при виготовленні цигарок», – йдеться у зверненні до керівництва СБУ, НАБУ та РНБОУ.

 

Також директор ОПАД у своєму зверненні відзначає, що «згідно поданої декларації донеччанин за походженням Черкасський Руслан Анатолійович з 01.01.2017р. мешкає у приватному будинку  (м. Київ, вул. Петра Радченка), який офіційно належить Черкаському Валерію Анатолійовичу, ймовірному братові чиновника. Нами виявлено, що особа на прізвище Черкасский Валерий Анатольевич (мовою оригіналу) веде незаконну діяльність на окупованих територіях, фактично фінансуючи терористичні організації. Так, 20.09.2017-го року Черкасский Валерий Анатольевич, діючи як «физическое лицо-предприниматель», зареєстроване в Донецьку, закупив дріжджі із Російської Федерації (експортер продукції ООО «Фидэкспо») з доставкою у м. Донецьк, який знаходиться на тимчасово окупованій території. Також Черкасскому Валерию Анатолиевичу 26.04.2017р. надано так зване «Служебное удостоверение, выданное Государственным комитетом водного и рыбного хозяйства Донецкой Народной Республики».

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________________

Центр зовнішньополітичних досліджень ОПАД імені Олександра Никонорова

Адреса для листування: 01030, м. Київ, вул. Ярославів Вал, 9.

Електронна пошта: opad.cfs@gmail.com

Контактний телефон: 097-025-72-16