БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ – ЦЕ ГРІХ

     Коли я був молодим, мати потягла мене до церкви на Реколекції. Запрошеним доповідачем був отець Мудрий, який згодом став єпископом. Він сказав багато, але єдиною фразою, яка справила враження на цього підлітка на той час, було те, що якщо ви бачите щось не так і нічого не робите, це гріх. Чесно кажучи, з тих пір я керував себе цими словами.

     Безперечно, найважливішим питанням для України є членство в НАТО. Для цього потрібні дії згоди з боку тридцяти країн – членів НАТО, які повинні надати Україні План дій щодо членства. Саміт НАТО запланований в Брюсселі на 14 червня 2021 р. До цього “Велика сімка” проведе засідання в Лондоні 11 червня 2021 р. На сьогоднішній день порядок денний Саміту НАТО не включає обговорення ПДЧ для України.

     Мені здається, що залишати Україну поза НАТО – це просто неправильно. Україна є демократичною країною, хоча і з проблемами корупції (кожна країна має певний рівень корупції), але з другим за величиною захисним фактором у Європі. Деякі члени НАТО, відверто, вибачте, є членами військового альянсу лише від імені. Може тільки звернути увагу на двох останніх прийнятих членів: Чорногорія та Північна Македонія.

     Я звернувся до Світового конгресу України та, зокрема, до діаспорних спільнот у США, Канаді, Німеччині, Франції, Угорщині та Бельгії, щоб просто написати листи своїм країнам для підтримки ПДЧ України. СКУ повністю промовчав щодо цього питання.

     На жаль, це не рідкість. СКУ – це переважно канадська структура, і не тільки з осідком але переваженою кількістю членів керівних органів. На мою думку вже давно СКУ повинен перейти у Європу щодо осідку і менталітету. Протягом останніх дванадцяти років з питань, що вимагають не багато, але певної ініціативи та відваги але не дуже поважної, СКУ відсутній в дії. Насправді він діє, по суті, як міністерство українського уряду за згодою канадського уряду. СКУ приймає напрямок від обох. Можливо, як не дивно, він діяв таким чином навіть під час злочинного терміну президента Віктора Януковича.

    У ці роки СКУ був і є дуже переплетений з американським аналітичним центром, який, як правило, схильний до України. Через обидва банківські рахунки проходить значна кількість грошей. На жаль, впродовж останніх кількох років, принаймні три, СКУ зазнавав фінансових недоліків у розмірі кілька сотень тисяч доларів щороку. Предметом аналітичного центру є Атлантична рада, що базується у Вашингтоні, округ Колумбія. Прагнучи бути незалежним, Рада одначе приймає вказівки Державного департаменту США та Центрального розвідувального управління бо майже усі її службовці були або є емеритами Держдепартаменту чи ЦРУ.

    Можна  відвідати веб-сайт Атлантичної ради.  Три слова ПДЧ НАТО Україна, знайти не можна. У березні 2021 року був складений документ “Байден і Україна: стратегія нової адміністрації”. Серед авторів такі друзі, як Андрес Аслунд, Вільям Б. Тейлор та Джон Е. Гербст. У цьому документі йдеться про поглиблення інтеграції України з НАТО, нагально посилаючись на Бухарест 2008 року, але пропонують тільки додаткову оборонну військову техніку, створення постійного навчального центру НАТО в Україні, посилення морської присутності НАТО в Чорному морі та надання Україні основного статусу союзника, що не входить до НАТО – все, крім членства в НАТО.

 

     У 1940–1950-х рр. Державний департамент США та ЦРУ пропонували українцям будь-яку підтримку, крім незалежності, оскільки це могло б образити великоросів. Сьогодні ПДЧ НАТО для України також образить великоросів, зокрема, найбільшого великоросіянина Володимира Путіна.

     Подібною проблемою є Конгрес українців Канади. Ця історія – це оповідь про обережність, можливо, сформульована на самому початку, оскільки КУК був сформований канадським урядом. Він отримує гроші та вказівки з Канади і виконує ставки Канади. Я потужно намагався змусити УКК написати листа прем’єр-міністру Трюдо безрезультатно. Нарешті я здався, бо, скажемо відверто, Канада насправді не має значення. Вона піде шляхом Сполучених Штатів. А тоді піде тим шляхом і КУК.

     Центральні парасолькові організації українців США, Німеччини та Франції були найбільш сприйнятливими та реагуючи ми. Німецька та французька підтримка, можливо, перебуває на початковій стадії, що вимагатиме також звільнення з посади Ангели Меркель та Еммануеля Макрона через емеритуру чи програні вибори. Громада в Угорщині просто проігнорувала мій запит, і це розчарувало, оскільки там потрібно зробити багато роботи. Лідер Угорщини Віктор Орбан набагато більше за Росію, ніж за Україну. На жаль, українське керівництво там більше угорське, ніж українське. Українська бельгійська громада просто мертва, але, чесно кажучи, це не має великого значення, оскільки Бельгія навряд чи є лідером, за винятком того, що вона забезпечує місце проведення.

     Я оптиміст, що принаймні Брюссельський саміт розпочне заново дискусію щодо ПДЧ України про НАТО, який, по суті, перебуває в стані неактивності з Бухареста 2008 року. Урок тут полягає в тому, що це питання заснуло, оскільки світова спільнота побоюється Володимира Путіна і, отже, не бажає протистояти йому. Це форма заспокоєння. Україна виявилася менш сильною у своїх домаганнях, а світова спільнота української діаспори була дуже обережною і керувалась тільки вказівками від своїх обережних заспокійливих керівників країн. Тим не менше, утримувати Україну від НАТО – це неправильно, як визначив отець Мудрий, і стояти, засвідчуючи це зло і нічого не робити, є гріхом. Отець Мудрий був не тільки мудрим, але принциповим і хоробрим. Ось що бракує!

24 травня 2021 року                                    Аскольд С. Лозинський