НАВКОЛО МОГИЛИ С.БАНДЕРИ В МЮНХЕНІ

22 березня 2021

Німецькі органи далі вивчають обставини і наслідки варварського нападу на могилу С.Бандери на цвинтарі «Вальдфрідгоф» у Мюнхені. Нагадуємо, що 6 березня ц.р. адміністрація цвинтаря повідомила, що група замаскованих осіб розлила невідомий червоний розчин на могилі Бандери, й цю подію зафіксувала відеокамера, встановлена дирекцією цвинтаря біля могили, яка не раз уже зазнала ворожої наруги.  До розслідування нападу були залучені  поліція, пожежники та органи Державної безпеки Німеччини. Слідчі дії мають за мету виявити, чи за цим актом немає також політичної мотивації. На основі такої підозри слідство взяли на себе органи Держбезпеки Німеччини.

Одним із перших, який відреагував на це варварське свавілля у Мюнхені з метою паплюжити ім’я Провідника ОУН  С.Бандери, був посол України в Берліні Андрій Мельник. Він не раз піднімав свій голос від імені України і нагадував німцям про їхню – за його визначенням – «повсякчасну»  історичну відповідальність перед Україною. Цими  днями, тепер уже  з приводу річниці окупації й протиправної анексії Криму до РФ, посол А.Мельник ще раз нагадав у газеті «Берлінер Цайтунг»  про «Моральний обов’язок Федеративної Республіки»  домогтися, щоб  офіційна Москва – нарешті поклала край «незаконній окупації Криму, що також випливає насамперед із повсякчасної історичної відповідальності Німеччини перед Україною за нацистську тиранію з понад 8 мільйонами українських жертв війни“.

Тепер посол України А.Мельник повторно закликає німецьку владу ретельно розслідити напад на могилу С.Бандери на початку березня. Це він повідомив у соціальній мережі через Twitter. Мельник повідомив,  що обговорив по телефону вандалізм на могилі Бандери з міністром внутрішніх справ Баварії Йоахимом Геррманном та президентом поліції Томасом Гампелем. Посол України “Закликав владу і правоохоронців серйозно розслідувати варварський напад на могилу Степана Бандери, щоб знайти і покарати всіх винних у цьому підлому злочині».

Дирекція Українського Інституту Освітньої Політики, яка разом із представником родини С.Бандери юристом Орестом Куцаном відповідає про опіку за могилою, отримала від керівництва цвинтаря інформацію про стан слідства в цій справі.  Досі встановлено, що вандали розлили на могилу Бандери й на прилеглу територію рідину, яка складалася на 85% із сірчаної кислоти. Тривають лабораторні дослідження даної рідини й експерти вивчають також, наскільки ця гостра й отруйна рідина проникла вглиб землі й яку шкоду вона могла б причинити. Результати цих розслідувань стануть відомі через кілька тижнів.

Нагадуємо, що в попередні роки агенти Москви й вороги України вчиняла цілу низку актів вандалізму на могилі Бандери. У серпні 2014 року невідомі підірвали могилу, а 20 листопада –  пам’ятник уже відновили.  У 2015 році на могилі сталися декілька випадків вандалізму. У 2018 році британський знаний провокатор Грем Філіпс демонстративно зірвав прапори з могили Степана Бандери, за що не поніс жодного покарання.

 Андронік Кармелюк