ДАВНІ ДРУЗІ

На пропозицію Тернопільської міської ради перейменувати Тернопільський футбольний стадіон імені Романа Шухевича зареагували дві нації з довгою та брутальною історією проти української нації, євреї та поляки. Що спонукало таку гостру реакцію до відносно нормального адміністративного почину одної з міських рад України?.

 

Правда тут могли зареагувати також москалі, бо ці три нації історично скоїли найбільше злочинів проти українців. Польська жорстокість включно навіть з її ксьондзами доволі відома. Єврейська роль у найгірших акціях переведених радянськими спецслужбами також доволі відома. Тут не будемо перечисляти москальські злочини супроти українців бо це вимагає дуже багато паперу.

 

Чому це так є,що найгірший ворожий елемент щодо української нації далі діє мимо того,що Україна незалежна держава. Відповідь дуже ясна і чітка. Бо ми не даємо відсічі, намагаємось ввесь час влаштувати здорові відносини та готові прощати попередні злочини. А це не тому, що ми такі добрі, поводимось по християнському,а радше тому, що ми поки що не доросли як нація.

 

Українсько-польські відносини мабуть дуже легко окреслити. Польща окуповувала і панувала над нами. Ми інколи робили тогочасні повстання або навіть провадили війни, але ніколи не окупували Польщі. Правда були випадки коли козаки могли зайти під Варшаву але ніколи її не здобували. Українці під проводом Симона Петлюри нав’язали контакт і союз з польським диктатором Йозефом Пілсудським але поляк зрадив. Українці програли війну, прийшла дуга окупація, пацифікація. Польські колоністи поселили українські землі і в наслідку тої цілої історії яка завершилися  тим, що деякі етнографічні українські землі зокрема Лемківщини далі знаходяться під Польщею. Але українці прощають і просять прощення. За що? За це що були примушені боротися проти польських колонізаторів зокрема на Волині, українській землі.

 

Моя рідна мати, до речі частинно польського походження але не терпіла поляків, оповідала як то поляки включно з ксьондзами, жінками і дітьми знущалися жорстоко над українцями. Роман Шухевич приймав участь у вбивствах проти польських карателів українців. Він також очолював Українську Повстанську Армія котра була спершу оформлена проти німців, а згодом проти більшовиків. Поляки були німецькими і більшовицькими союзниками. Коли ОУН-УПА старалися нав’язати контакт з польським урядом у екзилі, відповідь була така що поляки (не комуністи) нав’язували  зв’язок з найгіршим вбивцем в історії людства крім Мао Тце Тунга. Йосифом Сталіним для встановлення границь між Польщею і СРСР.

 

Євреї це трохи інакший народ, довгий час бездержавний але надзвичайно впливовий, і вижидальний тим, що завжди ставив себе по стороні сильнішого на кривду поневоленого сусіда. Євреї до 1991 року ніколи не були по стороні українського народу. В час визвольних змагань 1917-20 років євреї як група ніколи на стояли на позиції незалежности України.  Радянські спецслужби в Україні у 1920-30 роках походили передусім від єврейського населення. Євреї були на вершку тих спецслужб і відповідали за виконання Голодомору, а також за каральні акції Єжовщини.

 

При незалежні Україні сьогодні бодай два президенти були єврейського походження та кілька прем’єр міністрів та багато міністрів. Багато євреїв виїхало з України коли впав СРСР але вони вернулися бо бачили можливості збагачення в Україні. Між найбільшими фінансово і корупційно олігархами в Україні є багато євреїв. Коломойський не один.

 

Україна простягнула руку євреями кілька разів. Крім вільних економічних можливостей, вільного релігійного життя, влаштувала у 2016 році  відзначення 75 років Бабиного Яру, щоби спільно відзначити спільну трагедію. Приїхав Президент Ізраїлю і образив своїх господарів закидаючи нам колаборацію з німцями мимо того що у Бабиному Ярі є більше українських жертв чим єврейських. Три роки пізніше приїхав Прем’єр міністр Ізраїлю в Україну разом з своєю Сарою. На летовищі його зустріли молоді у національних строях та з короваєм. Взяв він кусень хліба, поділив, дав Сарі, вона показово кинула на землю святий український хліб.  І знов тепер образа і закиди.

 

У дипломатичному світі євреї та Ізраїль поводяться не цивілізовано і нахабно немов вони в Ізраїлю де знущаються над  палестинцями. Також по відношенню до України і українців євреї проявляють свою зневагу. Україна це все терпить і здебільша мовчить. Зневага євреями української нації може закінчитися подібною зневагою Це не корисне ні для євреїв ні для українців.

 

Мабуть ніколи не буде великої любови між євреями та українцями чи поляками і українцями. Одначе повинна бути бодай цивілізоване співжиття та поведінка. На разі євреї та Ізраїль. Поляки та Польща показують кількаразово, що вони або до цього не доросли або цього не бажають. Ізраїлю та євреям, Польщі та полякам треба переосмислити свою поведінку щодо українців. Ми шукаємо порозуміння і цивілізовану співпрацю. Поки що не бачимо цього з другої сторони. Відносини історично не були добрими. Вони можуть повернутися до того. Очевидно з того скористає Москва.

 

13 березня 2021 року                                           Аскольд С. Лозинський