СИМВОЛАМ РОСІЙСЬКОГО ІМПЕРІАЛІЗМУ НЕ МІСЦЕ В УКРАЇНСЬКИХ МІСТАХ

Громадська ініціатива “Деколонізація України” вимагає демонтаж пам’ятника Катерині в Одесі. Попередньо влада цензурувала 5 петицій до президента з вимогами її ліквідації. Сьогодні активісти вийшли на акцію протесту, щоб привернути увагу жителів та гостей міста, адже влада ігнорує. Водночас Росія продовжує свої атаки в гуманітарному фронті, а Катерина, кат українського народу, продовжує бути символом пропаганди та русифікації.

 

Протестний настрій в регіоні зростає. Для проведення акції об’єдналися волонтери, ветерани, патріотичні громадські організації. Не обійшлося без атак ботів, вилитого бруду про замовлений конфлікт перед виборами. 

 

Боротьба з колоніальною спадщиною є питанням особливого значення в контексті російсько-української війни. Попри третє десятиліття незалежності, над Україною досі висить привид старого режиму, тому для нас деколонізація – це звільнення від нав’язаних російських міфів, постколоніальної свідомості, чужої пам’яті та ідентичності.

  

“Однією з причин теперішньої ситуації є російсько-українська війна, зокрема в інформаційній сфері”, – каже Андрій Покровський, активіст ГО “Основа Майбутнього”. Подолання нав’язаних міфів, колоніальної ідентичності можливе через правдиве висвітлення історії, через називання речей своїми іменами і провадження національно орієнтованої політики пам’яті.

 

“Імператриця, повія, окупантка Катерина II – не варта нашої шани та уваги,” – каже Сергій Репік, голова Секретаріату Молодіжного Націоналістичного Конгресу. “В Україні мають бути пам’ятники українським героям, а не особам, які закріпачували населення, проводили русифікацію та знищували українську державу”.

 

Через ці пам’ятки “спільній історії” Росія здійснює вплив на українців. Катерина ж стає негативним прикладом для одеситів та гостей. Тому ми не лише вимагаємо забрати пам’ятник кату, а і пропонуємо провести громадське слухання стосовно його заміни на більш гідну кандидатуру.

 

Очевидно, що влада не збирається виконувати вимоги. Під час самої акції поліція безпідставно склала протокол за ст. 152 Адміністративного Кодексу “Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів”. В процесі організації акції ініціативу “Деколонізація України” намагалися дискредитувати і приписували їй проплаченість кандидатами в мери, проте це не завадило продовжувати діяльність. В правовому полі було проведено колосальну роботу, та подані п’ять петицій на сайті президента безпідставно не були прийняті. Зараз активісти очікують прийняття петиції в міській раді Одеси.

 

Організатор: громадська ініціатива “Деколонізація України” 

Співорганізатори : Основа майбутнього / Одеса, Молодіжний Націоналістичний Конгрес, Чорноморське козацьке військо, Асоціація козацьких товариств “Січ”, Одесі 600 років.