ПІДРИВНА МЕРЕЖА ПРИГОЖИНА: ПОЛІТТЕХНОЛОГИ, «ТРОЛІ», ВІЙСЬКОВІ НАЙМАНЦІ

Центр зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. Олександра Никонорова публікує базу даних представників де-факто терористично-диверсійної мережі, за якою стоїть колишній кухар Путіна, один з найвпливовіших людей в Російській Федерації Євген Пригожин. Мережа проводить диверсійно-підривну роботу в ряді країн світу – від України і Лівії до Центральноафриканської Республіки (ЦАР) і США.

Частина 1. Політтехнологи

До цього списку включені фахівці в області політичних технологій, які залучаються для реалізації різних завдань на кошти та з ініціативи Євгена Пригожина.

Останні роки значна частина активності припадає на країни Африки, що знаходяться в зоні інтересів підприємця – зокрема, за наявними даними, пов’язані з ним компанії видобувають золото в ЦАР і ведуть його пошуки на території Судану. ЗМІ повідомляли, що Пригожин має інтереси як мінімум в 39 африканських країнах, при цьому принаймні в 20-и з них працюють пов’язані з ним політтехнологи.

Серед отримавших найбільш широкого розголосу кампаній і заходів т.зв. «Африканського проекту» в першу чергу можна відзначити спробу впливати на підсумки президентських виборів на Мадагаскарі, проведення політконсультацій з метою збереження влади президента і фактичного диктатора Судану Омара аль-Башира, надання послуг з охорони та військовому інструктажу в ЦАР.

Координація робіт з «Африканського проекту» здійснюється через так званий «бек-офіс», розташований в Санкт-Петербурзі.

Основні фахівці

Ніколайчук Михайло Феофанович – за даними ЗМІ, на початку 2020 р очолив загальноміський політтехнологічний штаб Євгена Пригожина в Санкт-Петербурзі. Народився 18 квітня 1975 р Однокласник політтехнолога Олександра Малькевича, також активно співпрацює з Пригожиним.

Бичков Петро Олександрович – політтехнолог, керівник, згідно з даними ЗМІ, петербурзького «бек-офісу», що працює над реалізацією «африканських» проектів Євгена Пригожина. Зокрема, займався кризовим піаром після вбивства журналістів в ЦАР. Один із засновників Фонду захисту національних цінностей – некомерційної організації, яка вела переговори про звільнення Максима Шугалея, заарештованого в Лівії. Народився 25 листопада 1987 року в Ленінграді. Координатор проекту «Нові обличчя», засновник АНО «Нові Медіа», засновник АНО «Центр соціально-культурних ініціатив». Старший викладач кафедри політичної психології СПБГУ. Брав участь в близько 30 виборчих кампаніях на різних позиціях (в 17 регіонах Росії). У листопаді 2019 р зайняв пост заступника начальника управління внутрішньої політики адміністрації Псковської області. Телефон: +79650814293. E-mail: bichkov_petr@mail.ru. Детальніше див. Тут.

Соціальні мережі:

Малькевич Олександр Олександрович – політтехнолог, головний редактор «Міжнародного агентства новин» і керівник проекту «USA Really» (дочірнє видання РІА ФАН для жителів США). Керівник Фонду захисту національних цінностей – некомерційної організації, яка вела переговори про звільнення Максима Шугалея, заарештованого в Лівії. Вважається, що працювати в пов’язаних з Євгеном Пригожиним структурах почав з 2018 року У 2018 р потрапив під санкції США за розміщення контенту, що «фокусується на політичних питаннях, які розколюють суспільство». Народився 14 червня 1975 р Ленінграді. Згідно публічних даних, здобув дві вищі освіти – юридичну та в галузі державного і муніципального управління. У 2002-2003 рр. займав пост заступника голови комітету з друку Смольного, з 2007 року очолював телеканали в Петербурзі, Новгороді, Омську. У 2017 р увійшов до складу Громадської палати Росії, в 2018 р був обраний головою Комісії з розвитку інформаційного співтовариства, ЗМІ та масових комунікацій. У липні 2019 був включений в робочу групу з розвитку інститутів громадянського суспільства при губернаторі Петербурга. Неодноразовий лауреат Національної Премії «Медіа-менеджер Росії».

Соціальні мережі:

 

Осадчий Ігор Михайлович – політтехнолог, займався вербуванням політконсультантів для поїздки в Африку. До цього був керівником зовнішнього відділу «фабрики тролів». У 2019 р очолив московський штаб Євгена Пригожина, створений з метою проведення акцій проти опозиційних кандидатів у Мосміськдуму. Видання «Проект» відзначало, що Пригожин організував цей проект, щоб «зробити приємне меру Москви», який дозволяв його бізнесу успішно працювати в столиці. Можливо, є батьком (за іншими даними – братом) директора з розвитку «Експофорум-Інтернешнл» Дениса Осадчого.

Акаунт «Facebook»: https://www.facebook.com/IMOsadchiy

Співробітники «бек-офісу»

Пушкіна Марія Олександрівна – політтехнолог. Народилася 13 березня 1977 р Працювала в африканському «бек-офісі». Викладач факультету політології Санкт-Петербурзького державного університету. Була помічником кандидата в депутати Законодавчих Зборів Петербурга Максима Долгополова в 2011 р 2019 році була одним з викладачів створеної Пригожиним в Петербурзі «Школи молодого політика».

Соціальні мережі:

Крамар Надія Петрівна – помічниця керівника петербурзького «бек-офісу» Петра Бичкова. Ймовірно, сестра Андрія Крамара. Закінчила Смоленську академію фізичної культури, працювала фітнес-тренером. На виборах 2016 року була політтехнологом кандидата в Держдуму від «Партии Роста» Дмитра Павлова разом з Юлією Афанасьєвої і Петром Бичковим.

Акаунт «Вконтакте»: https://vk.com/nadyakramar.

Афанасьєва Юлія Андріївна – співробітниця петербурзького «бек-офісу», що займається пропагандою в африканських країнах. Народилася 24 лютого 1988 р У 2010 р. отримала ступінь магістра політології в СПбДУ. У 2014 р очолювала «список Оксани Дмитрієвої» від партії «Справедлива Росія» по округу №244 МО «Володимирський округ» на муніципальних виборах в Петербурзі. На виборах 2016 року була політтехнологом кандидата в Держдуму від «Партии Роста» Дмитра Павлова разом з Надією Крамар та Петром Бичковим. Керує «Центром соціально-культурних ініціатив», співзасновником якого є Петро Бичков. Є представником Association for Free Research and International Cooperation (організація, ймовірно, створена для ведення пропаганди в Африці).

Соціальні мережі:

Потайчук Андрій – політтехнолог, координатор роботи з ЦАР в «бек-офісі», також працював в Зімбабве. У 2019 р увійшов в московський штаб Пригожина, створений з метою проведення акцій проти опозиційних кандидатів у Мосміськдуму.

Учасники проекту на Мадагаскарі

Захаріяш Олег Васильович – політтехнолог, один з керівників виїзної групи політтехнологів на Мадагаскарі. У 2019 року очолював Василеостровский технологічний штаб Євгена Пригожина. Народився 25 жовтня 1966 р. Закінчив Північно-Західний інститут управління Російської академії народного господарства і державної служби при Президенті Російської Федерації, кандидат історичних наук. У 2009-2013 рр. був депутатом МО Шушари від «Справедливої Росії». Телефон: +79119530296. E-mail: zakhariyash@mail.ru.

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/zakhariyash

• «Однокласники»: https://ok.ru/profile/95794534031

• «Facebook»: https://www.facebook.com/zakhariyash

• «YouTube»: https://www.youtube.com/channel/UCkDnRVnl762XCiOXJXoRZwQ

Бєліков Григорій Вікторович – політтехнолог, один з керівників виїзної групи політтехнологів на Мадагаскарі. Брав участь в кампанії з виборів президента Мадагаскару на стороні Жана Омера Берізікі, займався фінансуванням кандидатів. Володіє взуттєвими магазинами в Санкт-Петербурзі.

Соціальні мережі:

Дмитрієвич Василь – політтехнолог, один з керівників виїзної групи політтехнологів на Мадагаскарі.

Шугалей Максим Анатолійович – відомий петербурзький політтехнолог. Народився 24 лютого 1966 р. В інтересах Пригожина брав участь в кампанії з виборів президента Мадагаскару на стороні Жана Омера Берізікі. У 2019 був одним з викладачів створеної Пригожиним в Петербурзі «Школи молодого політика». З травня 2019 р знаходиться в лівійській в’язниці за звинуваченням у спробі вплинути на майбутні президентські вибори в країні. Телефон: +79111002772, +79197272772. E-mail: shugaleyma@mail.ru.

Соціальні мережі:

Соколов Максим Юрійович – політтехнолог, за даними преси брав участь у виборчих кампаніях президента Мадагаскару і в Московську міську Думу. Входить в топ-100 кращих фахівців Росії 2013 р. з виборів і виборчих технологій на сайті «Асоціації виборчих технологів». У 2014 році закінчив Новгородський державний університет імені Ярослава Мудрого. Виступає засновником та директором турагентства ТОВ «Відпочинок для всіх». У 2019 р заявлявся кандидатом на виборах губернатора Мурманської області. У 2019 р увійшов в московський штаб Пригожина, створений з метою проведення акцій проти опозиційних кандидатів у Мосміськдуму.

Акаунт «Facebook»: https://www.facebook.com/100001090067101.

Поздняков Роман Вікторович – політтехнолог. Народився 26 вересня 1980 р Займався пропагандою в африканських країнах, зокрема, на Мадагаскарі. Курирував проект «Пастор» – допомога засновнику малагасійської Церкви Апокаліпсису Андре Крістіану Майола в боротьбі за пост президента. Після програшу Майола був висланий з країни владою за втручання у вибори. Є главою профспілки працівників середнього і малого бізнесу так званої «ДНР», його дружина очолює «центрвиборчком ДНР». Телефон: +380713051000, +380505666195, +79381140477. E-mail: proooman1@gmail.com.

Соціальні мережі:

Крамар Андрій Петрович – політтехнолог, займався пропагандою в африканських країнах, зокрема, на Мадагаскарі. Курирував проект «Пастор» – допомога засновнику малагасійської Церкви Апокаліпсису Андре Крістіану Майола в боротьбі за пост президента. Після програшу Майола був висланий з країни владою за втручання у вибори. Народився і виріс в Десногорську Смоленської обл. Член «Єдиної Росії», перший заступник керівника руху «Донецька Республіка». Був співзасновником ТОВ «Перше інформаційне агентство» (ліквідовано в 2016 р). Був офіційним представником так званої «ДНР» в Росії. Телефон: +79107897577.

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/andreykpamap

• «Facebook»: https://www.facebook.com/100001318882648

• «Instagram»: https://www.instagram.com/kramar67/

Порубов Валерій Юрійович – політтехнолог. Народився 17 жовтня 1967 р. Брав участь в кампанії з виборів президента Мадагаскару. Під час передвиборної кампанії в Мосміськдуму в 2019 р організовував акції проти опозиційних кандидатів. Ймовірно, є гендиректором і власником ТОВ «Лідер» (оптова торгівля), зареєстрованого в сел. Осельки Всеволожського р-ну Ленобласті.

Акаунт «Вконтакте»: https://vk.com/v_porubov .

Андреєв Андрій – політтехнолог, брав участь в кампанії з виборів президента Мадагаскару. Член Міжнародної організації зі спостереження за виборами CIS-EMO. Акаунт «Facebook»: https://www.facebook.com/andrey.andreev.14811 .

Фролов Володимир – політтехнолог з Нижнього Новгорода, брав участь в кампанії з виборів президента Мадагаскару. Один з творців газети «Наш час Удмуртія».

Акаунт «Facebook»: https://www.facebook.com/100005794184281 .

Пахомов Микола – політтехнолог з Нижнього Новгорода, брав участь в кампанії з виборів президента Мадагаскару. За даними соцмереж, в 2006-2016 рр. працював в Законодавчих Зборах Нижегородської області, до цього – в ІА «Нижній Новгород».

Акаунт «Facebook»: https://www.facebook.com/100001500590871 .

Луковенко Віктор – політтехнолог, працював на виборах на Мадагаскарі. Народився 6 квітня 1985 р р Карші, Узбекистан. У 2007 році закінчив СПбГУ за фахом «економічна теорія». З 2005 р був пов’язаний з православними і націонал-патріотичними організаціями. У 2010 р був засуджений на 8 років у справі про напад на громадянина Швейцарії в Москві, який помер від отриманих ран, в 2015 р. звільнився за УДЗ. Відбував термін у ІК-8 Республіки Бурятія, там само, де і Віктор Васильєв (див. Нижче). Детальніше про персону див. Тут.

Акаунт «Однокласники»: https://ok.ru/profile/565670135488 .

Васильєв Віктор – політтехнолог, працював на виборах на Мадагаскарі. У 2007 році закінчив економічний факультет СПбДУ, навчався в аспірантурі на економічному факультеті МДУ. Пов’язаний з націоналістичними організаціями. Відбував термін у ІК-8 Республіки Бурятія, там само, де і Віктор Луковенко (дані про характер скоєних правопорушень відсутні). Детальніше про персону див. Тут.

E-mail: mgu.izd@gmail.com.

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/vasil_83

• «Facebook»: https://www.facebook.com/django1403

• «Instagram»: https://www.instagram.com/django1483

Терехова Катерина – була спостерігачем на мадагаскарських виборах від Association for Free Research and International Cooperation.

Акаунт «Facebook»: https://www.facebook.com/catherine.terekhova .

Обліцов Антон Юрійович – політтехнолог. Працював на мадагаскарських виборах. Влітку 2019 р влаштував збір підписів під вимогою позбавити Максима Резника депутатського мандата Законодавчих Зборів Петербурга. Гендиректор і власник ТОВ «Інекотек» (наукові дослідження).

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/oblitzovanton

• «Facebook»: https://www.facebook.com/anton.oblitsov

• «Instagram»: https://www.instagram.com/antonoblitzow/

Чепурко Станіслав Олексійович – політтехнолог. Народився 14 лютого 1991 р. У 2014 році закінчив магістратуру на факультеті політології СПбДУ. Працював на мадагаскарських виборах.

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/sachepurko

• «Facebook»: https://www.facebook.com/sachepurko

• «Instagram»: https://www.instagram.com/sachepurko/

Бояришев Володимир – політтехнолог, перекладач. У 2007-2008 рр. працював в компанії «Русал» начальником адміністративного відділу. Працював на мадагаскарських виборах на боці пастора Майола.

Акаунт «Facebook»: https://www.facebook.com/vladimir.boyarishev .

Авраменко Володимир – політтехнолог. Працював на мадагаскарських виборах. Акаунт у «Facebook»: https://www.facebook.com/vladimir.avramenko.750 .

Короннов Микола Борисович – нижегородський політтехнолог. Народився 27 лютого 1974 р. Працював на мадагаскарських виборах. Згадувався в розслідуваннях ЗМІ про зв’язок Пригожина із загибеллю трьох журналістів в Центральноафриканській республіці.

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/id12151161

• «Facebook»: https://www.facebook.com/100001203577429

Пікалов Костянтин – політтехнолог, працював на мадагаскарських виборах.

Панков Юрій – співробітник пов’язаної з Євгеном Пригожиним гірничодобувної компанії Ferrum Mining. За наявними даними, брав безпосередню участь у мадагаскарському проекті.

Акаунт «Facebook»: https://www.facebook.com/100026768925174 .

Чугайнов Андрій – співробітник пов’язаної з Євгеном Пригожиним гірничодобувної компанії Ferrum Mining. За наявними даними, брав безпосередню участь у мадагаскарському проекті.

Акаунт «Facebook»: https://www.facebook.com/tchouga .

Спостерігачі на виборах

Політтехнологи, фахівці в області мас-медіа, представники громадсько-політичних і державних структур, офіційно брали участь у виборах президента Мадагаскару в якості спостерігачів і отримали направлення від африканських міждержавних організацій. За наявними даними, практично всі вони діяли в інтересах Євгена Пригожина.

Кочетков Олексій Володимирович – політтехнолог, політолог і журналіст, президент Фонду розвитку інститутів громадянського суспільства «Народна дипломатія» (лояльна до чинного політичного режиму Росії організація; представники Фонду випускають аналітичні матеріали, беруть участь у виборах в якості спостерігачів і т.д.). Народився 8 вересня 1971 в Москві, закінчив Московський енергетичний інститут. З 1996 року брав участь в якості політтехнолога в численних PR-кампаніях в Ленінградській, Псковській, Архангельській, Вологодській, Кемеровській областях, Приморському краї. Працював консультантом в Державній Думі. Керівник Міжнародної організації зі спостереження за виборами CIS-EMO з 2003 по 2013 рр. Автор і розробник ряду методик моніторингу електоральних процесів і виборчих кампаній. Детальніше про персону див. Тут.

Акаунт «Facebook»: https://www.facebook.com/100007752693149

Бедрицький Олександр Миколайович – політолог, директор Таврійського інформаційно-аналітичного центру (автономна некомерційна організація, проводить дослідження в області світової політики і міжнародних відносин, соціології та суміжних областях, створена в окупованому Росією Криму). Народився 10 січня 1971 р. Кандидат політичних наук. У період з 2005 року по теперішній час брав участь в близько 20 місіях спостереження БДІПЛ ОБСЄ в Азербайджані, Вірменії, Білорусії, Киргизстані, Казахстані, Сполучених Штатах Америки, Таджикистані, Україні в якості короткострокового і довгострокового спостерігача. З 2013 по 2015 р – генеральний директор Міжнародної організації зі спостереження за виборами CIS-EMO. Детальніше про персону див. Тут.

Акаунт «Facebook»: https://www.facebook.com/alexander.bedritskiy.7

Корольов Петро Валентинович – соціолог, політтехнолог, член Контрольно-ревізійної комісії Російської асоціації політичних консультантів. Народився в 1979 році в Москві, закінчив соціологічний факультет МДУ імені Ломоносова. З 2003 р брав участь більш ніж в 30 виборчих кампаніях регіонального та місцевого рівня і проектах на посадах від польового менеджера до campaign-менеджера в Росії і в Україні, виступав організатором екзит-полів. Як соціолог брав участь більш ніж в 20 проектах з дослідження електоральної поведінки, політичних орієнтацій і відношення до інститутів влади і політичного представництва російських виборців.

Соціальні мережі:

• «Facebook»: https://www.facebook.com/peter.korolev

• «Instagram»: https://www.instagram.com/peter.korolev/

Єльшин Борис Володимирович – журналіст, засновник і власник ТОВ «Красноярськмедіа». Числиться одним із засновників відділення партії «Громадянська платформа» в Красноярському краї. У 2015 року працював в прес-службі передвиборного штабу власника ГК ДНС Костянтина Богданенка на виборах в Держдуму. Був одружений на шеф-редакторці газети «Московський комсомолець» в Красноярську Анастасії Шамаріній, яка в січні 2019 р звинуватила Єльшина в побитті. Акаунт «Facebook»: https://www.facebook.com/100020183170391

Гасанов Магомед – політтехнолог, в рамках муніципальної передвиборної кампанії в Санкт-Петербурзі 2019 р працював на «Єдину Росію» і рух «Я люблю Василевський», створений для просування кандидатів від Євгена Пригожина і адміністрації Василеостровського району. Ймовірно, народився 24.09.1983 р., в 2008 році закінчив Дагестанський державний університет, в 2017-2018 рр. був кандидатом на муніципальних виборах в Дагестані (див. Тут).

Акаунт «Facebook»: https://www.facebook.com/gasanoff.m

Зольников Леонід Іванович – політтехнолог, журналіст. Народився в Красноярську, в 2006 році закінчив факультет філології та журналістики Красноярського державного університету. Працював в різних друкованих виданнях, в тому числі в газетах «Комок», «Наш Красноярський край», займався рекламою і політичним піаром. У 2010-і роки очолював інтернет-ресурс «ПолітАчінск», був головним редактором «Причулимського Вісника». Є співзасновником МГО «Місцева естонська національно-культурна автономія «Еесті» міста Красноярська» і ТОВ «Медіацентр».

Акаунт «Facebook»: https://www.facebook.com/leonid.zolnikov

Дранцов Кирило Євгенович – помічник депутата Законодавчих зборів Ленобласті Олексія Ігонина. Народився 8 лютого 1975 р Ленінграді. У 2014 і 2016 рр. закінчив Російський державний педагогічний університет ім. Герцена, спеціальності – історія і політологія. У 2019 році як кандидат брав участь у виборах депутатів муніципальної ради муніципального освіти муніципальний округ №7 від партії «Єдина Росія», але вибув після реєстрації. Є співзасновником громадської організації «Громадянський громадський захист» (саме так, тут немає помилки – ред.), раніше був власником і керівником нині ліквідованих ТОВ «Веб Св» (основний вид діяльності – розробка програмного забезпечення та консультування в цій області) і ТОВ «Сусід» (основний вид діяльності – роздрібна торгівля молочними продуктами і яйцями). За даними соціальних мереж, працює в компанії з виробництва трикотажного одягу «АТФ Груп». Телефон: +79112884866.

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/kirill.drantsov

• «Facebook»: https://www.facebook.com/kirill.drantsoff

Геннадій Шайхуллін – колишній керівник Російського центру навчання виборчим технологіям при Центральній виборчій комісії Російської Федерації (організовує і координує навчання всіх категорій учасників виборчого процесу в Російській Федерації, займається видавничою та аналітичною діяльністю, спрямованою на вдосконалення та розвиток виборчих технологій). Закінчив Волгоградську академію державної служби, Волгоградський державний університет і Московський державний університет. У 2003-2011 і 2014-2016 рр. очолював виборчу комісію Волгоградської області.

Акаунт «Facebook»: https://www.facebook.com/leonid.zolnikov

Тиммерман Денис Андрійович – політтехнолог з Санкт-Петербурга. Народився 21.11.1981 р. Закінчив Санкт-Петербурзький державний економічний університет. У 2009 р в якості кандидата в депутати брав участь у виборах в Санкт-Петербурзі (в МО Дачне – від “Справедливої ​​Росії”, в МО Південно-Приморський – від ЛДПР), але обраний не був. До 2014 р був співвласником ТОВ «Пивовар» (основний вид діяльності – оптова торгівля непродовольчими споживчими товарами).

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/d.timmerman

• «Однокласники»: https://ok.ru/denis.timmerman

• «Facebook»: https://www.facebook.com/denis.timmerman1

Кілін Олександр Сергійович – політконсультант. За даними соціальних мереж, народився і проживає в Іжевську (Удмуртія), закінчив Іжевський заочний політехнікум і Вятський державний гуманітарний університет. У минулому – заступник начальника цеху ВАТ «ІжАвто».

Акаунт «Facebook»: https://www.facebook.com/100000949420925

Дикарьов Сергій Володимирович – політконсультант. Народився в 1978 р, закінчив Російський державний педагогічний університет ім. Герцена. У 2012 р був членом ІКМО МО МО Володимирський округ з правом вирішального голосу.

Акаунт «Facebook»: https://www.facebook.com/leonid.zolnikov

Постникова Катерина – кореспондент ІА «Известия». Раніше працювала у виданні «Ведомости». За даними соцмереж, в 2015 році закінчила Московський Державний Інститут Міжнародних Відносин.

Акаунт «Facebook»: https://www.facebook.com/100010356911713

Савченко Олександр – політичний експерт, регулярний учасник ефірів українського телеканалу 112. До 2019 р. також співпрацював з українським телеканалом Zik.

Елфімов Владислав – політтехнолог, експерт Центру прикладних досліджень і програм (консалтингова та аналітична організація).

Андреєв Олексій – керівник Санкт-Петербурзького філії Міжнародної організації зі спостереження за виборами CIS-EMO.

Михайлов Андрій – політтехнолог з Пскова.

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/id10811539

• «Facebook»: https://www.facebook.com/100007129475036

Алімурадов Шаміль – політтехнолог з Нижнього Новгорода.

Філімонов Сергій – політтехнолог з Нижнього Новгорода.

Патрієв Станіслав – ймовірно, є журналістом видання «Комсомольська правда».

Масленников Андрій – імовірно, також працював на Мадагаскарі в якості перекладача.

Консон Анастасія – імовірно, також працювала на Мадагаскарі в якості перекладача.

Крім того, є дані, що на Мадагаскар в якості спостерігачів були спрямовані наступні персони (детальна інформація про діяльність відсутня в доступних джерелах): Сергій Жакухін, Валерія Морозова, Андрій Нефедов, Сергій Варніке, Артем Вантеєв, Дар’я Зубар, Маргарита Осадча.

Учасники проекту в Лівії

Самер Хасан Алі Суейфан – медик-перекладач з Москви, випускник РУДН арабського походження. У травні 2019 р. був затриманий разом з Максимом Шугалеєм і з тих пір знаходиться в лівійській в’язниці за звинуваченням у спробі вплинути на майбутні президентські вибори в країні.

Прокоф’єв Олександр – соціолог, політтехнолог, брав участь у передвиборчій кампанії президента Лівії. Встиг виїхати в Росію до того, як його колеги були арештовані. За даними ЗМІ, також брав участь в мадагаскарської кампанії.

Акаунт в «Facebook»: https://www.facebook.com/dasein.zen .

Юнес Абазід – співробітник «бек-офісу», росіянин сирійського походження, брав участь у передвиборчій кампанії президента Лівії. До цього співпрацював з Russia Today Arabic і працював в Судані на афілійовану з Пригожиним компанію «М-інвест».

Учасники проекту в Судані

Потепкін Михайло Сергійович – за даними ЗМІ, був одним з керівників «африканського проекту», автором документа «Необхідні заходи для протидії протестної активності в Республіці Судан», розробленого з метою протидії діяльності противників президента Судану Омара аль-Башира. Раніше в якості регіонального керівника компанії «М-Інвест», імовірно пов’язаної з Пригожиним, підписував з Суданом концесійні угоди з видобутку золота. Колишній комісар прокремлівського руху «Наші». Вів спільний бізнес зі співробітницею «фабрики тролів» Ганною Богачевою – разом вони володіли компанією «АйТі дебаггера», що займалася просуванням сайтів і розробкою PR-кампаній. За даними ЗМІ, брав участь в проекті пригожинських політтехнологів з радикалізації чорношкірого населення південних штатів США. Входить до опікунської ради пов’язаного з Пригожиним Фонду захисту національних цінностей.

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/mpotepkin

• «Facebook»: https://www.facebook.com/100000070222054

Клюкін Сергій Сергійович – за даними ЗМІ, керівник фінансованого Євгеном Пригожиним «оперативного штабу», який працював в Хартумі (Судан) в 2018 р. Автор документа «Концепції кампанії зі стабілізації соціально-політичної обстановки в Республіці Судан» – збірки практичних рекомендацій, покликаних забезпечити перевибори президента Судану Омара аль-Башира.

Сайфутдінова Юлія – ​​співробітниця петербурзького «бек-офісу», працювала над проектом в Судані. Також фігурувала в ЗМІ як частина команди політтехнологічного штабу Євгена Пригожина в Петербурзі.

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/jsaifutdinova

• «Facebook»: https://www.facebook.com/jsaifutdinova

Учасники проекту в ЦАР

Копоть Євген Михайлович – політолог-африканіст. Народився в 1985 р. Працював в «африканському проекті» по Центральноафриканській республіці. Викладач кафедри історії Росії Московського державного педагогічного університету ім. Шолохова.

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/id891453

• «Facebook»: https://www.facebook.com/evgeniy.alexander

Купцов Вадим – співробітник африканського «бек-офісу» в Петербурзі. За даними ЗМІ, працював по Центральноафриканській республіці, займався висвітленням загибелі журналістів в ЦАР. Можливо, мова йде про інтернет-маркетолога Вадима Купцова, що раніше займався політтехнологіями.

Чиклін Микола Олексійович – медіаменеджер «африканського проекту» в Центральноафриканській республіці. Імовірно, колишній головний редактор телеканалу «Пушкін-Царське Село».

Акаунт «Вконтакте»: https://vk.com/id175936589 .

Учасники інших африканських проектів

Біанкі Валентин Олександрович – політолог. Народився в 1981 р. в Ленінграді. У 2005 р створив компанію «Біанкі і партнери» (дослідження і консультування). Член правління Російської асоціації політичних консультантів. За даними телеканалу «Дощ», отримав орден Дружби за ведення передвиборчої кампанії в Африці (повідомляється, що він працював в Зімбабве, ПАР і Нігерії). Сам Біанкі заперечує свою роботу в Африці і отримання нагороди. E-mail: valentin@bianki.ru.

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/vbianki

• «Facebook»: https://www.facebook.com/vbianki

• «Instagram»: https://www.instagram.com/vbianki/

• «Twitter»: https://twitter.com/vbianki

Учасники проектів у США

Асланова (Тимошенкова) Даря Дмитрівна – імовірно брала участь в розробці операцій з втручання в президентські вибори в США. За даними ЗМІ, в 2018 р брала участь в проекті Євгена Пригожина з радикалізації чорношкірого населення південних штатів США. Народилася в Ленінграді в 1985 р. У 2007 р. закінчила СПбДУ (кафедра світової економіки економічного факультету). Працювала податковим консультантом в аудиторській компанії Deloitte, а пізніше в фінансовому департаменті «Росатома». Була засновником і керівником ТОВ «Інфореквест» (основний вид діяльності – надання послуг з ведення домашнього господарства), ТОВ «Е-хотілося» (основний вид діяльності – діяльність готелів та інших місць для тимчасового проживання), ТОВ «Посуд Петербург» (основний вид діяльності – роздрібна торгівля різним домашнім начинням, ножовими виробами, посудом, виробами зі скла та кераміки, в тому числі фарфору та фаянсу в спеціалізованих магазинах). Батько Асланової, Дмитро Тимошенков, неодноразово балотувався на муніципальних виборах в Санкт-Петербурзі, а в лютому 2018 р. зайняв посаду начальника Управління автомобільних доріг Карелії.

Матвейчев Олег Анатолійович – політолог і політконсультант, професор Національного Дослідницького Університету «Вища школа економіки». За даними преси, в 2013 р. брав участь в організованому «Агентством інтернет досліджень» і профінансованому Євгеном Пригожиним проекті «Америка. Возвращенцы». В рамках проекту передбачалося сприяти поверненню в Росію ряду російських емігрантів шляхом висвітлення несприятливих умов життя в США. Народився 1 лютого 1970 р. Закінчив Уральський державний університет. Колишній співробітник управління внутрішньої політики адміністрації президента, колишній віце-губернатор Вологодської і Волгоградської областей. Кандидат філософських наук.

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/id7280635

• «Facebook»: https://www.facebook.com/100000632874729

Калінін Вячеслав Вячеславович – письменник, журналіст, кандидат в Держдуму сьомого скликання від партії «Родина». За даними преси, в 2013 р брав участь в організованому «Агентством інтернет досліджень» і профінансованому Євгеном Пригожиним проекті «Америка. Возвращенцы». В рамках проекту передбачалося сприяти поверненню в Росію ряду російських емігрантів шляхом висвітлення несприятливих умов життя в США. Для проекту під псевдонімом Станіслав Коморовський написав книгу «Америка. Смутні часи». У 2002-2007 рр. значився помічником депутата Держдуми Наталі Комарової (зараз – губернатор Ханти-Мансійського автономного округу – ХМАО), в 2010-і рр. очолив напрямок по роботі з громадськістю та ЗМІ компанії «Газпром подземремонт Уренгой».

Учасники штабу Володимира Путіна

Бурікова Інга Сергіївна – політтехнолог, колишній викладач СПбДУ, генеральний директор і засновник ТОВ «Центр соціальних проектів «Білий Дім» і НП АНО «Науково-дослідний інститут політичної психології». За даними телеграм-каналів, в 2018 р. в рамках передвиборної президентської кампанії виступала менеджером штабу на підтримку Володимира Путіна, який фінансувався Євгеном Пригожиним і діяв в регіонах Північно-Західного Федерального Округу. Народилася 17 липня 1978 року, закінчила факультет психології та юридичний факультет СПбДУ. Вважається однією з наближених професора Олександра Юр’єва, завідувача кафедри політичної психології СПбДУ. Як політтехнолог вела кампанії декількох депутатів на виборах в Законодавчі Збори Петербурга (зокрема, в 2011 р. – кандидата від «Єдиної Росії» Максима Долгополова), кампанію «Єдиної Росії» на виборах 2016 року в Архангельській області.

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/id242319

• «Facebook»: https://www.facebook.com/100005283750518

Учасники штабу Олександра Беглова

Ковальов Дмитро – політтехнолог з Самари, в 2019 р. деякий час очолював політтехнологічний штаб Євгена Пригожина, створений для обрання Олександра Беглова губернатором Санкт-Петербурга. Також вважається організатором кампанії проти депутата Законодавчих зборів Петербурга Максима Резника в ЗМІ. Раніше працював в Самарі та інших містах Поволжя під керівництвом технолога Льва Павлючкова, проводив передвиборну кампанію в Приморському краї. За даними телеграм-каналів, Ковальов має контакти в Адміністрації президента. Акаунт в «Facebook»: https://www.facebook.com/dakovalev

Паймушкін Ілля Миколайович – політолог і політконсультант, входив в «пригожинську групу» політтехнологів, які підтримували губернатора Олександра Беглова під час передвиборної кампанії 2019 р Очолював Василеостровський політтехнологічний штаб Пригожина, але був звільнений в 2019 р за, як вважається, зайву медійну активність, створення безлічі телеграм-каналів і груп у соціальних мережах, в тому числі, підміняють собою реальні групи місцевих активістів. Народився 19 жовтня 1977 р в 1999 році закінчив Ульяновський державний педагогічний університет. За даними соціальних мереж, проживає в м Долгопрудний Московської області. Є керівником агентства «Соціальні комунікації».

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/id6280906

• «Facebook»: https://www.facebook.com/100000264988100

Савчук Дмитро – політтехнолог, за даними телеграм-каналу «Ротонда» був співробітником штабу Олександра Беглова. Повідомлялося, що Савчук працював в підрозділі, що спеціалізується на вивченні опозиції. Співробітники цього підрозділу під виглядом опозиціонерів відвідували протестні заходи, а потім складали аналітичні записки про те, як боротися з протестами. Савчук, зокрема, був присутній на дебатах «Яблука» і на мітингу проти свавілля на виборах в Санкт-Петербурзі. Раніше працював в Самарі, був членом виборчого штабу партії «Громадянська платформа».

Учасники муніципальної кампанії в Санкт-Петербурзі

Костунов Ілля Євгенович – керівник проекту «Школа молодого політика», яке готувало кандидатів в муніципальні депутати на петербурзьких виборах в 2019 р Вважається, що проект був створений Євгеном Пригожиним в піку подібної опозиційної ініціативи «Об’єднані демократи» і фінансувався підприємцем. Костунов народився 3 листопада 1980 р закінчив СПбДУ і Європейський університет. Брав участь в рухах «Ті, що йдуть разом» і «Наші», в 2008-2010 рр. керував форумом «Селігер», в 2011-2016 рр. був депутатом Держдуми від «Єдиної Росії».

Акаунт у соціальній мережі «Вконтакте»: https://vk.com/kostunov .

Замараєва Анна Сергіївна – член петербурзького штабу Пригожина мінімум з 2014 р, викладач «Школи молодого політика». Муніципальний депутат МО Василівський від ЛДПР в 2014-2019 рр. Народилася 16 листопада 1990 в м Уфа. Закінчила історичний факультет і аспірантуру факультету політології СПбДУ. Працювала викладачем кафедри «Менеджмент і державне і муніципальне управління» в Санкт-Петербурзькому академічному університеті. Засновниця групи «СВОЇ« в соціальній мережі «Вконтакте», яку також пов’язують з Пригожиним. Телефон (дані на 2019 г.): +79111974206

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/azamaraeva

• «Facebook»: https://www.facebook.com/ann.zamaraeva

• «Instagram»: https://www.instagram.com/chosya/

Шімберг Олександр Валентинович – політтехнолог, керівник «Школи молодого політика» в Центральному районі Санкт-Петербурга. Народився в 1966 р в м Запоріжжя Української РСР. Закінчив Іркутське Вище Військове Авіаційне Інженерне Училище за спеціальністю інженер-електрик. Служив у Збройних Силах, звільнився в 1999 р за скороченням штатів. Колишній директор департаменту зі зв’язків з громадськістю УК «Морський фасад», колишній генеральний директор АТ «Театрально-декораційні майстерні». На даний момент очолює Фонд підтримки актуального мистецтва, ТОВ «Асоціація антарктичних досліджень» та Асоціацію арктичних досліджень «Арктида», є єдиним власником і гендиректором ТОВ «Ін Терра» (основний вид діяльності – діяльність туристичних агентств і туроператорів).

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/id1362779

• «Facebook»: https://www.facebook.com/alex.shimberg.9

Учасники кампанії з виборів до Мосміськдуми

Зазаєв Теодорас Сергійович – політтехнолог, входить в команду мера Москви Сергія Собяніна. Вважається, що на виборах у Мосміськдуму 2019 р Заза на замовлення Собяніна і на кошти Пригожина поширював в ЗМІ і паблік в соцмережах фальшивий «список Василя Ланового» (кандидати, за яких актор нібито закликав голосувати). Є основним власником ТОВ «Теомедіа» (юридична особа однойменного проекту з бізнес-просуванню соціального підприємництва). З 2018 року очолює створений спільно з братом Віталієм Зазаєвим центр соціальної адаптації наркозалежних «Вихід тут».

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/teodoras

• «Facebook»: https://www.facebook.com/teodoras.zazaev

Мангушев Ігор – політтехнолог, в 2013 р, за наявними даними, працював на «фабрику тролів». На даний момент, за його словами, є незалежним політтехнологом. У минулому – православний активіст, діяч «Ліги безпечного інтернету», борець за незалежність Донбасу. У 2019 р був організатором провокацій проти Любові Соболь під час передвиборної кампанії в Мосміськдуму у співпраці з «фабрикою медіа». Сам Мангушев стверджує, що не працює на Євгена Пригожина. Варто зазначити, що в грудні 2019 р Любов Соболь направила заяву до Слідчого комітету для того, щоб притягнути до відповідальності Пригожина і Мангушева за зрив своєї виборчої кампанії.

Інші учасники проектів у Росії

Євстигнєєв Рінат Олександрович – керівник молодіжного руху «Покоління Z», вважається організатором публічних акцій проти депутатів Законодавчих зборів Петербурга Бориса Вишневського і Максима Резника в рамках інформаційної кампанії «фабрики медіа». Народився 25 липня 1994, закінчив СПбДУ. Раніше був заступником голови Молодіжної колегії Петербурга, безуспішно намагався обратися в Законодавчі Збори Петербурга в 2016 р і в Громадську палату в 2017 р У 2018 був заступником співголови передвиборного штабу Володимира Путіна в Санкт-Петербурзі Анни Шуранова. Володіє 50% в статутному капіталі ТОВ «Висота» (основний вид діяльності – прокат і оренда інших предметів особистого користування і господарсько-побутового призначення).

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/evstigneevra

• «Instagram»: https://www.instagram.com/evstigneevra

Стрєлков Ілля Андрійович – політолог, менеджер проектів «Експертного клубу Петербурга». Вважається людиною Пригожина в ЕПК. У 2009 р був обраний депутатом МО «Семенівський» від партії «Єдина Росія» (склав повноваження), керівник апарату муніципальної ради того ж МО (дані на 2018 г.). Телефон: +79219042088. E-mail: ilya.strelkov@gmail.com.

Колишні співробітники

• Ігнатовский Ярослав Рінатович – політтехнолог, неодноразово фігурував у ЗМІ як особистий політконсультант Євгенія Пригожина. Вважається одним з творців «фабрики тролів». За даними ЗМІ, керував моніторингом соціально-політичної ситуації в СЗФО, який проводив Євген Пригожин спільно з Миколою Цуканова, колишнім повпредом по СЗФО в 2016-2017 рр. В інтересах Пригожина працював в Санкт-Петербурзі на муніципальних виборах 2014 р .; в 2019 був співробітником передвиборного штабу Олександра Беглова негласно керував «Школою молодого політика». Був співробітником «бек-офісу», що займається пропагандою в африканських країнах. Крім того, Ігнатовський керував технологічним штабом Євгенія Пригожина в Санкт-Петербурзі, але був звільнений з цієї посади 18 травня 2019 року, після чого, ймовірно, припинив співпрацю з підприємцем і його структурами. Народився в 1983 році в Ленінграді, працює на виборах з 2002 р, за цей час взяв участь в більш ніж 30 кампаніях. Керівник аналітичного центру PolitGeneration. E-mail: hindutime@mail.ru. Акаунт «Facebook»: https://www.facebook.com/yaroslav.ignatovskiy .

Можливі співробітники

Бєлоконєв Сергій Юрійович – голова департаменту політології та масової комунікації Фінансового Університету при Уряді РФ. За даними преси, пов’язаний з «африканським проектом» Євгена Пригожина. У 2000 році закінчив Курський державний педагогічний університет (факультет історії), в 2001 р – Московський державний соціальний університет (юридичний факультет). У 2005-2013 рр. – федеральний комісар руху «Наші», в 2007-2011 рр. – депутат Державної думи п’ятого скликання, в 2012-2014 рр. – керівник Федерального агентства у справах молоді.

• Кир’ян Дмитро Сергійович – політтехнолог. У 2017 р імовірно вів в ЗМІ кампанію проти інтернет-видання «Фонтанка» після випуску порталом матеріалів про «ПВК Вагнера». Кир’яну також приписують авторство телеграм-каналу «медіатехнологій», створеного в 2017 р і публікував негатив про «Фонтанці». Раніше Кир’ян керував калінінградських відділенням «пропутінського» руху «Мережа». У 2014-2019 рр. був гендиректором і співвласником ТОВ «Правді в очі Медіа» (основний вид діяльності – діяльність інформаційних агентств, було зареєстровано в Калінінграді).

• Русаков Всеволод – суспільно-політичний активіст, імовірно діючий в інтересах Євгенія Пригожина. Знаком з Надією Крамар та рядом інших співробітників петербурзького «бек-офісу». У липні 2019 був помічений на мітингу мітинг проти свавілля на виборах в Петербурзі нарівні з іншими політтехнологами, пов’язаними з Пригожиним. Раніше працював в проекті «Національний громадський моніторинг» (організація разом з Громадською палатою виставляла спостерігачами на виборів бюджетників), наймався в передвиборні штаби кандидатів у президенти Явлінського і Собчак в якості збирача підписів, але був виключений за «підмальовку» підписів.

2. Співробітники «фабрики тролів»

«Фабрика тролів» ( «Агентство інтернет досліджень») – створена в Санкт-Петербурзі медіаструктура, чия діяльність імовірно фінансується і контролюється Євгеном Пригожиним, хоча підприємець неодноразово відкидав наявність цих питань.

Вважається, що співробітники «фабрики» здійснюють діяльність, спрямовану на підтримку чинного російського політичного режиму і дискредитацію опозиції в РФ шляхом масової публікації інформаційних матеріалів і коментарів на різних ресурсах в мережі Інтернет. Більш того, згідно з поширеною в публічному просторі версії, «фабрика тролів» намагалася вплинути на хід президентської кампанії в США 2016 р., створюючи в соцмережах сотні спільнот і тематичних акаунтів і висвітлюючи різні гострі теми. В кінці 2016 р. ФБР почало розслідування щодо втручання у вибори, після чого 16 лютого 2018 р. Мін’юст США пред’явив звинувачення 13 співробітникам «Агентства інтернет досліджень» і самому Євгену Пригожину. У вересні 2019 р. США внесли в санкційні списки пов’язані з підприємцем і «Агентством інтернет досліджень» три компанії і дві фізичні особи.

Основна юридична особа «фабрики» – ТОВ «Агентство інтернет досліджень» – була ліквідована в грудні 2016 р., проте фактично діяльність т.зв. «тролів» в соціальних мережах триває. Також відомо, що для «фабрики» використовувалися інші юрособи – зокрема, ТОВ «Інтернет дослідження» (у вересні 2015 року було приєднано до ТОВ «Тека»), ТОВ «Главсеть». При цьому і «Тека», і «Главсеть» були ліквідовані в 2019 р.

Важливо відзначити, що в зв’язку з відсутністю інформації в доступних джерелах в значній кількості випадків неможливо встановити, чи продовжують такі особи співпрацю з «фабрикою» на даний момент.

Керівники

Бистров Михайло Іванович – генеральний директор «Агентства інтернет досліджень» в 2014 р, керівник і єдиний власник ТОВ «Інтернет дослідження» в 2014-2015 рр. Був включений до списку санкцій США 16 лютого 2018 р За наявними відомостями, народився в 1958 р .; відставний полковник міліції, колишній начальник УМВС по Московському району Петербурга. За даними ЗМІ, в 1990-ті р брав участь в створенні Регіонального управління по боротьбі з організованою злочинністю в Санкт-Петербурзі.

Бурчик (Абрамов) Михайло Леонідович – неодноразово фігурував у пресі як фактичний керівник (або ж один з основних керівників) «фабрики медіа». За версією Мін’юсту США, почав працювати в «Агентстві інтернет досліджень» в 2013 р, до 2014 р зайняв посаду виконавчого директора організації. Вважається, що Бурчик особисто брав участь в плануванні операцій по втручанню в справи США, в тому числі в хід передвиборної кампанії 2016 р Був включений до списку санкцій США 16 лютого 2018 р Сам Бурчик ніколи офіційно не підтверджував, що управляє «фабрикою», кажучи , що консультує ЗМІ «як фахівець з просування і розвитку інтернет-проектів». За даними преси, раніше розвивав власні компанії VkAp.ru і GaGaDo, які займалися розробкою ігор і додатків як для соцмереж, так і для мобільних платформ. Також був засновником і власником ІА «Агентство Комерційних Новин». В якості індивідуального підприємця в 2012-2015 р отримав 4 контракту в рамках системи державного замовлення на суму понад 3 млн руб., Видавав газети для муніципальних округів «Смольнинський» і «Палацовий».

Крилова Олександра Юріївна – за даними ЗМІ, була директором і третім за старшинством посадовою особою «Агентства інтернет досліджень». Працювала в організації з вересня 2013 року як мінімум до кінця 2014 р 2014-2015 рр. Крилова також обіймала посаду генерального директора РІА ФАН. Була включена до списку санкцій США 16 лютого 2018 р звинувачується у відвідуванні США під хибним приводом для збору інформації для «фабрики тролів» спільно з Ганною Богачевой.

Асланов Джейхун Насими огли – за даними ЗМІ, керував іноземним відділом «фабрики тролів» і відповідав за координацію операцій по втручанню в президентські вибори в США. Розпочав роботу в «Агентстві інтернет досліджень» щонайменше у вересні 2014 р Був включений до списку санкцій США 16 лютого 2018 р Народився в м Сумгаїті, Азербайджанська РСР 1 січня 1990 року, в кінці 2000-х рр. переїхав з Усть-Кута Іркутської області в Санкт-Петербург. За даними ЗМІ, в 2018 р брав участь в проекті пригожинських політтехнологів з радикалізації чорношкірого населення південних штатів США. У 2016-2019 рр. також був гендиректором і власником ТОВ «Азимут» (ліквідовано), через яке, на думку Мін’юсту США, фінансувалося «Агентство інтернет досліджень». Є єдиним засновником і керівником ТОВ «Центр управління репутацією (основний вид діяльності – діяльність рекламних агентств).

Глави відділів та інші співробітники

Богачева (Трігг) Анна Владиславівна – фігурувала в ЗМІ як співробітниця «Агентства інтернет досліджень». За даними Мін’юсту США, вона працювала на «фабриці тролів» як мінімум з квітня по липень 2014 року в так званому «перекладацькому проекті». Вважається, що Богачева разом з іншою співробітницею агентства, Олександрою Криловою, відвідала дев’ять американських штатів, щоб зібрати дані для майбутніх операцій «фабрики тролів» в США. При отриманні візи вона вказала помилкову мету поїздки, вже перебуваючи в країні, купила відеокамери, кілька сім-карт і «одноразових» телефонів, обговорювала з Криловою «шляхи відходу» для себе і своїх колег на випадок провалу місії. Була включена до списку санкцій США 16 лютого 2018 р. жовтні 2019 р. запитом США була затримана в Мінську, але незабаром відпустили. У минулому Богачева (за даними преси) – ультраправа активістка, полягала в націоналістичної організації «Російський образ», чиї діячі, за свідченнями ЗМІ, неодноразово співпрацювали зі структурами Пригожина. Народилася в Ставропольському краї, вчилася в НДУ ІТМО. Вела спільний бізнес з ще одним співробітником Євгенія Пригожина Михайлом Потепкіним – разом вони володіли компанією «АйТі дебаггера», що займалася просуванням сайтів і розробкою PR-кампаній.

Полозов Сергій Павлович – IT-менеджер «Агентства інтернет досліджень» в 2014-2016 рр. Вважається причетним до покупки американських серверів, за допомогою яких організація маскувала свою діяльність на території США. Гендиректор і засновник ТОВ «Морква. Корисні Веб Розробки »(компанія розробляла інтернет-сайти для невеликих петербурзьких компаній; сайт не оновлюється з 2015 р). Був включений до списку санкцій США 16 лютого 2018 р

Бовда (Беляєва) Марія Анатоліївна – голова відділу перекладачів «Агентства інтернет досліджень» мінімум в 2013-2014 рр. Була включена до списку санкцій США 16 лютого 2018 г. На 2015 р працювала ГІС-фахівцем (геоінформаційні системи) «Центру транспортного планування Санкт-Петербурга».

Васильченко Гліб Ігорович – співробітник «Агентства інтернет досліджень» в 2014-2016 рр., Відповідав за публікацію контенту з численних акаунтів, створених агентством в соціальних мережах, видаючи себе за громадянина США. Був включений до списку санкцій США 16 лютого 2018 Закінчив СПбДУ в 2013 р за фахом «реклама». У 2018 був зареєстрований як ІП, основний вид діяльності – «діяльність рекламних агентств».

Каверзіна Ірина Вікторівна – перекладач. З жовтня 2014 р до, ймовірно, 2018 р працювала в «Агентстві інтернет досліджень» перекладачем, заводила в соцмережах фальшиві акаунти американських громадян. Була включена до списку санкцій США 16 лютого 2018 р

Вєнков Володимир – перекладач, в 2015-2016 рр. працював в «Агентстві інтернет досліджень»; в даній якості розміщував в соцмережах пости від імені американських користувачів. Був включений до списку санкцій США 16 лютого 2018 г. На 2018 р якийсь Володимир вінків працював менеджером проектів в компанії Ex Libris, яка спеціалізується на моніторингу соцмереж для приватних замовників, але він заперечував свій зв’язок з агентством.

Подкопаєв Вадим Володимирович – фігурував у ЗМІ як аналітик відділу перекладачів «Агентства інтернет досліджень», відповідав за моніторинг політичної обстановки в США і добірку контенту для соціальних мереж. Був включений до списку санкцій США 16 лютого 2018 р

Бовда Роберт Сергійович – фігурував у ЗМІ як заступник голови відділу перекладачів «Агентства інтернет досліджень». Був включений до списку санкцій США 16 лютого 2018 р.

Колишні керівники і власники юросіб

У зв’язку з відсутністю достовірної інформації в доступних джерелах можна однозначно стверджувати, що всі з перерахованих нижче осіб вже не мають відношення до структур Євгена Пригожина.

Алєксандров Віктор Валерійович – керівник і власник ТОВ «Інтернет дослідження» в 2015 р На даний момент також є генеральним директором і єдиним засновником ТОВ «Інвест» (основний вид діяльності – покупка і продаж власного нерухомого майна) і ТОВ «Графіум» (основний вид діяльності – діяльність агентів з оптової торгівлі будівельними матеріалами).

Трошин Володимир Олександрович – до травня 2019 р значився єдиним засновником ТОВ «Главсеть» (одне з юросіб «фабрики тролів»). Також був керівником і власником ТОВ «Готова Дача» (основний вид діяльності – покупка і продаж власного нерухомого майна).

Кузьмін Валерій Валерійович – до серпня 2019 р значився єдиним засновником ТОВ «Тека» (одне з юросіб «фабрики тролів»). Був керівником і власником цілого ряду компаній, в основному діяли в сфері торгівлі і будівельних робіт, проте всі вони на даний момент ліквідовані або знаходяться в стадії ліквідації.

Космаков Микола Миколайович – до серпня 2019 р значився генеральним директором ТОВ «Тека». Був керівником і власником цілого ряду компаній, в основному діяли в сфері торгівлі, проте всі вони на даний момент ліквідовані або знаходяться в стадії ліквідації.

Сосковець Олексій Валерійович – в 2013-2014 рр. фігурував в ЗМІ як один з керівників «Агентства інтернет досліджень», зокрема, відповідав за набір нового персоналу. Раніше співпрацював з молодіжними рухами «Ті, що йдуть разом» і «Наші», брав участь в організації форуму «Селігер». З 2010 року по теперішній час – єдиний власник і генеральний директор ТОВ «Північно-Західне Агентство Послуг», що виступає організатором конкурсів, олімпіад, різних розваг і т.п. Цікаво, що компанія на регулярній основі укладає контракти в рамках системи державного замовлення з муніципальними адміністраціями Санкт-Петербурга і структурами міської адміністрації (зокрема, комітетом з науки і вищій школі, комітетом з молодіжної політики) – з 2012 р ТОВ отримало близько 80 контрактів на суму понад 45 млн руб. Також є керівником петербурзької громадської організації «Здорова країна».

Михайлов Андрій Леонідович – згідно інтерв’ю, даному «Новой газете» в листопаді 2018 р Михайлов з 2012 р організовував публічні провокації в інтересах Євгенія Пригожина, а з 2013 р безпосередньо займався створенням «фабрики тролів». Був відсторонений від справ в кінці 2013 р Михайлов стверджує, що в 2017 р невідомі особи на чолі з юристом, що працюють на Пригожина, вивезли його в ліс і побили, після чого змусили написати розписку на 3 млн. руб. і передати їм його частку в бізнесі. Народився 30 вересня 1972 р р. Сосновий Бор Ленінградської області. У період з 2001 по 2009 рр. був співзасновником і керівником рекламного агентства «Кентер» (основна діяльність – виробництво і розміщення телевізійної реклами). Мобільний телефон (дані на 2013 р): +79119967896. E-mail: andrey@dobermanfilm.by, andrey@kenter.ru.

Дзалба Ольга Геннадіївна – фігурувала в пресі як фінансовий директор «Агентства інтернет досліджень». Народилася 17 травня 1985 р Красноярську. У 2007 році закінчила Державний університет морського і річкового флоту ім. адмірала С.О. Макарова, отримавши магістерську ступінь за спеціальністю «менеджмент». У 2015-2012 рр. – заступник голови, потім голова первинної профспілкової організації студентів ГУМРФ. У 2010-і рр. вважалася арбітражним керуючим в НП «Арбітражний керуючий« Партнер », займала посаду начальника відділу розвитку молодіжних ініціатив та руху студентських загонів в Центрі сприяння зайнятості та професійної орієнтації молоді« Вектор ». Імовірно займала посаду одного з керівників Ради працюючої молоді при Комітеті з молодіжної політики Адміністрації Санкт-Петербурга. З 2012 р очолює і володіє ТОВ «Нева ентертеймент», що здійснює діяльність в області відпочинку та розваг. Компанія регулярно отримує контракти в рамках системи державного замовлення (зокрема, зі структурами структур ПАТ «Газпром» і адміністрації Санкт-Петербурга) – мають інформацію про більш ніж 10 контрактах на загальну суму понад 21 млн. руб. Цікаво, що керівником проектів ТОВ виступав ще один колишній співробітник «фабрики тролів» Олексій Сосковец, спільно з яким Дзалба також заснувала петербурзьку громадську організацію «Здорова країна». За відомостями ЗМІ за 2014 р є дружиною Кирила Складчикова, колишнього глави петербурзького Молодіжного парламенту. Мобільний телефон (дані на 2013 р): +79062609805. E-mail (дані на 2013 р): dzalba_olga@mail.ru.

Акаунти у соціальних мережах

• «ВКонтакте»: http://vk.com/id212182

• «Однокласники»: http://www.odnokla  

Купрашевич Марія – за даними преси, була співробітницею PR-відділу компанії Євгенія Пригожина «Конкорд». У 2013 р, згідно з окремими свідченнями, керувала діяльністю «фабрики тролів» в Санкт-Петербурзі. Здійснила кілька спроб впровадження в опозиційні ЗМІ (зокрема, «Нову газету») з метою внутрішнього шпигунства. Ймовірно, продовжує співпрацювати зі структурами Пригожина – так, в листопаді 2018 р РІА ФАН опублікувало «інтерв’ю» з Купрашевіч під заголовком «Від наркоти і цькування до тортур і корупції: екс-співробітниця« Нової газети »розповіла про звичаї, що панують у виданні» .

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/divinech

• «Livejournal»: https://mkuprashevich.livejournal.com/

Куркін Михайло Аркадійович – підприємець, до 2014 р був основним власником ТОВ «Агентство інтернет досліджень». За деякими даними, навесні 2012 р був безпосереднім організатором інтернет-атаки ( «відповідальність» за яку взяли на себе «Мережеві хом’ячки») на «Нову газету», «Ехо Москви», «Фонтанку» і ін. Видання. Народився 28.09.1993 р Також був власником трьох компаній зі сфер громадського харчування та послуг.

Кухтін Володимир Костянтинович – генеральний директор і єдиний засновник ТОВ «Агентство інтернет досліджень» в 2014-2016 рр. Також був власником і керівником ряду компаній зі сфер громадського харчування та послуг. Більш детальна інформація відсутня.

Чумаков Микола Олександрович – генеральний директор ТОВ «Агентство інтернет досліджень» в 2013-2014 рр. Більш детальна інформація відсутня.

Аїстова Катаріна – фігурувала в ЗМІ як співробітниця «Агентства інтернет досліджень», була керівником відділу по ЗМІ та форумах.

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/id259000375

• «Instagram»: https://www.instagram.com/akatrinna/

Осадчий Денис Ігорович – на 2014 року, за даними ЗМІ, був одним з керівників «Агентства інтернет досліджень» і особисто вів переговори про наймання «тролів» для написання коментарів. Директор з розвитку «Експофорум-Інтернешнл» (структура ПАТ «Газпром»), керівник проекту Петербурзького міжнародного газового форуму. Імовірно є сином (за іншими даними – братом) політтехнолога Ігоря Осадчого.

Колишні співробітники

Бурдонова Агата – колишня помічниця керівника відділу по ЗМІ та форумах «фабрики тролів» Катаріни Аїстової. Вийшла заміж за працюючого в компанії Facebook програміста Дмитра Федорова і в грудні 2017 р. переїхала жити в США.

Елфімов Максим – колишній помічник керівника відділу по ЗМІ та форумах «фабрики тролів» Катаріни Аїстової, відкидає свій зв’язок зі структурою.

3. Співробітники «фабрики медіа»

«Фабрика медіа» – об’єднання ЗМІ суспільно-політичної спрямованості і груп у соціальних мережах, створене, як вважається, на базі «фабрики тролів». Частина видань групи («Федеральне агентство новин», «Економіка сьогодні», «Політика сьогодні» і «Народні новини») з жовтня 2019 р. входять до медіагрупи «Патріот», главою опікунської ради якого офіційно є Євген Пригожин. Специфічною рисою діяльності «фабрики медіа» можна вважати активну підтримку чинного політичного режиму РФ і акцент на зовнішньополітичних події (війна проти України, війна в Сирії і т.д.), а також регулярно організовуються інформаційні кампаній, спрямованих на дискредитацію різних публічних осіб.

Керівники

Столярчук Микола Миколайович – голова медіагрупи «Патріот». Народився 19 грудня 1983 р Ставрополі. Закінчив Інститут права МГЮУ ім. О. Є. Кутафина за фахом «Цивільне та сімейне право» (2008 р) і Дослідницький центр приватного права ім. С. С. Алексєєва при Президентові РФ за фахом «Юриспруденція» (2011 р). У 2010-і рр. був старшим юрісткольсультом і співвласником юридичної агенції «Геліос Лігал», виступав засновником і координатором корпусу спостерігачів громадського руху «За чисті вибори». У 2012-2018 рр. був головою політичної партії «Молода Росія», ліквідованої в кінці 2018 р позовом Мін’юсту через недостатню кількість регіональних відділень. У 2019 р Столярчук повернувся до юридичної практики і почав співпрацю з Фондом захисту національних цінностей, також пов’язаним з Пригожиним (див. Інформацію тут). Мобільний телефон (дані на 2020 г.): +79257110207, +792197444. Електронна пошта (дані на 2020 г.): nstoliarchuk@mediapatriot.ru.

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/id1683544

https://vk.com/id187390546

• «Однокласники»: https://ok.ru/profile/760388878

• «Instagram»: https://www.instagram.com/molross/

• «Facebook»: https://www.facebook.com/nnstolarchuk

• «Twitter»: https://twitter.com/nstolarchuk2008

Зубарєв Євген Львович – генеральний директор і формальний власник (через АТ «Аспект») ТОВ «Федеральне Агентство Новин», керівник РІА ФАН. Народився 19 травня 1965 в Москві. У 1991 році закінчив фізико-механічний факультет Ленінградського політехнічного інституту імені М. І. Калініна. У 2000-і рр. був співробітником видань «Петербурзький Час Пік», «Невское время», «Росбалт», «Аргументи і факти». У 2011-2012 рр. – редактор відділу розслідувань і пригод на телеканалі Piter.TV. Одружений з керівницею відділу «Місто» в газеті «Петербурзький щоденник» Мариною Бойцовою. Мобільний телефон (дані на 2019 г.) +79602457878, +79811354452. E-mail (дані на 2019 г.): john-cp@yandex.ru.

Соціальні мережі:

• «Facebook»: https://www.facebook.com/ivan.zarubin.1

• «Twitter»: https://twitter.com/evgzub

• «Livejournal»: https://anonim-from-rus.livejournal.com/

Дабіжа Євген Ігорович – головний редактор РІА «Федеральне Агентство Новин». Народився 12 липня 1986 р Одесі. З 2014 р живе в Петербурзі. З 2018 року – генеральний директор і власник ТОВ «Міжнародне агентство новин» (юридична особа, створена для розвитку столичного офісу медіахолдингу, в тому числі формування окремої московської редакції РІА ФАН). У 2009 році закінчив Одеський національний університет імені І. І. Мечникова. Дружина – шеф-редактор РІА ФАН і власник ТОВ «Народні новини» Тетяна Степанова.

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/e.dabizha

• «Facebook»: https://www.facebook.com/eugene.dabizha

• «Instagram»: https://www.instagram.com/eugenedabizha/

• «Twitter»: https://twitter.com/edabizha

Тропкіна Ольга – за даними преси, в 2018 р очолила московську редакцію РІА ФАН. Закінчила Московський державний університет імені Ломоносова. Раніше працювала кореспондентом, потім заступником головного редактора «Известий», була співробітницею Фонду розвитку громадянського суспільства.

Соціальні мережі:

• «Facebook»: https://www.facebook.com/tropkina

• «Instagram»: https://www.instagram.com/otropkina/

Шабаршин Тимофій Валентинович – генеральний директор і формальний власник (через АТ «Інформбюро») ТОВ «НевНов», головний редактор ІА «Невські новини». Народився 20 жовтня 1979 р р Красноуральске Свердловської області. У 2000-і рр. працював в друкарнях «Русский антикваріат» і «Девіз», в 2011-2015 рр. – головний редактор інтернет-телеканалів Piter.TV і Delovoe.TV. З 2017 р веде телеграм-канал про медіа-співтоваристві «Алло, редакція?». Вважається одним з основних організаторів інформаційної кампанії 2019 року, під час якої депутат Законодавчих зборів Петербурга Максим Резник був звинувачений у вживанні наркотичних речовин. Мобільний телефон: +79111005150.

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/shabarshin

• «Facebook»: https://www.facebook.com/t.shabarshin

• «Telegram»: @editorinchief

Степанова Тетяна Віталіївна – генеральний директор і формальний власник (через АТ «Спецлит») ТОВ «Народні новини» (юридична особа однойменного інформаційного порталу). Народилася 27 жовтня 1988 р Ленінграді. Чоловік – головний редактор РІА ФАН Євген Дабіжа.

Смєлягіна Анна Германівна – головний редактор ІА «Народні новини». Народилася 15 червня 1987 У 2009 році закінчила Львівський державний педагогічний університет імені С.М. Кірова. Числиться аспірантом кафедри зарубіжної літератури Російського державного педагогічного університету імені А.І. Герцена. E-mail: anna-smelyagina@yandex.ru.

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/id12401476

• «Facebook»: https://www.facebook.com/anna.smelyagina

Коломенцев Олексій Віталійович – головний редактор порталу «Ньюінформ». Народився 14 жовтня 1980 року в Ленінграді. У 2005 році закінчив факультет журналістики СПбДУ. Колишній журналіст і редактор видання «Діловий Петербург». Також був співробітником PR-агентств SPN Ogilvy (петербурзький філія) і «Михайлов і партнери», керівником відділу зі зв’язків із засобами масової інформації Міжнародного банку Санкт-Петербурга, директором зі зв’язків з громадськістю та ЗМІ промислової групи «Ладога», співробітником мережі готелів «Сокос» (ймовірно, PR-відділу). Мобільний телефон (дані на 2006 р): +79213733301.

Соціальні мережі:

• «ВКонтакте»: http://vk.com/akolomentsev

• «Livejournal»: http://kolomentsev.livejournal.com/

• «Мій світ»: http://my.mail.ru/mail/poops17/

• «Twitter»: https://twitter.com/kolomentsev

• «Youtube»: http://www.youtube.com/user/Kolomentsev

Бикова Любов – шеф-редактор ІА «Економіка сьогодні». Раніше працювала в ВД «Шанс», була головним редактором інтернет-видання «Громадський контроль».

Калабин Єгор – в.о. головного редактора ІА «Політика сьогодні». Раніше працював журналістом видання «Комсомольська правда».

Бреслер Вероніка Ігорівна – головний редактор видання «ПолітРосія». У 2004 р імовірно закінчила Уфимський державний нафтової технічний університет. Акаунт «Вконтакте»: https://vk.com/ikaigorevna .

Васильєва Олена Юріївна – генеральний директор і формальний власник (через АТ «Финпресс») ТОВ «Економіка сьогодні», а також головний редактор однойменного видання.

Кожем’якіна Дар’я Володимирівна – головний редактор ІА «ІнфоРеактор».

Бутова Анастасія Олексіївна – головний редактор ІА «Політична експертиза».

Федорова Діна Анатоліївна – головний редактор інформаційно-аналітичного журналу «Слово і Дело».

Ботнєва Анна Віталіївна – генеральний директор ТОВ «Федеральне агентство новин» в 2014-2016 рр., Колишній головний редактор «Народних новин». За даними преси, пішла з усіх структур групи в серпні 2016 р.

Кореспонденти

Романовський Кирило Андрійович – спеціальний військовий кореспондент РІА ФАН, співробітник «Агентства інтернет досліджень» (значився як фахівець з дезінформації). У липні 2018 р допомагав в організації поїздки трьох російських журналістів, Орхана Джемаль, Олександра Расторгуєва та Кирила Радченко в Центральноафриканської республіки, під час якої ті були вбиті. Журналісти мали намір розслідувати в ЦАР діяльність «ПВК Вагнера», яку також підозрюють в причетності до даної ситуації.

Інші співробітники

Олена Хусяйнова – головний бухгалтер «Федерального агентства новин», працює в РІА ФАН з 2014 р У жовтні 2018 р Мін’юст США вніс Хусяйнову в санкційні списки – вона була звинувачена у втручанні в американські вибори (в тому числі тільки в майбутні на той момент проміжні вибори в конгрес). Також, за версією відомства, Хусяйнова була бухгалтером проекту «Лахта», метою якого було втручання в президентські вибори в США 2016 г.). У відповідь Хусяйнова спробувала подати в суд Санкт-Петербурга позов до Мін’юсту США про захист, честі, гідності та ділової репутації.

Никифоров Олексій – за даними преси, до переїзду «фабрики медіа» в новий офіс в бізнес-центрі «Лахта-2» був менеджером (керівником) редакцій ЗМІ, які перебували на Белоостровской вулиці в бізнес-центрі «Ілліч», а також представляв медіахолдинг на перемовинах. До цього очолював невелику фірму «Спецстройпроект», яка, зокрема, займалася виготовленням металоконструкцій. Акаунт «Facebook»: https://www.facebook.com/alexey.nikiforov.7315 .

Васильєв Олег – за даними преси, до переїзду «фабрики медіа» в новий офіс в бізнес-центрі «Лахта-2» був менеджером (керівником) редакцій ЗМІ, які перебували в офісі на вул. Савушкина. Раніше імовірно був одним з топ-менеджерів «фабрики тролів».

4. «ПВК Вагнера»

Збройне формування, за численними свідченнями діяло (і діє) на території України, Сирії та ряду африканських країн з 2014 р.

Керівники

Гуляєв Євген Аркадійович – керівник служби безпеки Євгена Пригожина. За наявними даними, мав безпосереднє відношення до створення і формування «ПВК Вагнера». Крім того, також курирував (принаймні, на початковому етапі) діяльність «фабрики тролів» і «фабрики медіа». У травні 2016 р потрапив на відеозапис серед співробітників компанії «Конкорд» при затриманні на площі Трезіні оперативниками ФСБ автомобіля з Євгеном Пригожиним за незаконне використання спецсигналів. У минулому – оперативний співробітник ленінградської і петербурзької міліції, починав в Управлінні спеціальної служби міліції (до середини 1990-х років існував такий підрозділ, що відповідав за роботу з іноземцями), закінчив службу в ГУ МВС по Північно-Західному Федеральному Округу. Згідно з деякими даними, в 2019 був звільнений Євгеном Пригожиним.

Є дані, що допомогу безпосередньо в підборі особового складу ПВК Гуляєву надавав його знайомий Віктор Коритов – колишній співробітник КДБ, заступник голови правління «Газпромбанка».

Уткін Дмитро Валерійович (позивний «Вагнер») – керівник «ПВК Вагнера» з моменту створення в 2014 р. Раніше служив в ГРУ, до 2013 р. був командиром 700-го окремого загону спеціального призначення 2-ї окремої бригади спеціального призначення Головного управління генерального штабу Збройних сил Російської Федерації (місто Печори Псковської області). Після звільнення в запас працював у приватній військової компанії Moran Security Group, потім в ПВК «Слов’янський корпус» (дочірня структура зареєстрованого в Гонконзі Slavonic Corps Limited). Підполковник запасу, кавалер чотирьох орденів Мужності. З червня 2017 р знаходиться під санкціями США.

Трошев Андрій Миколайович (позивний «Сєдой») – один з керівників «ПВК Вагнера» (преса називає його «другою особою» і «виконавчим директором» ПВК). Народився 5 квітня 1962 року, закінчив Ленінградське артилерійське училище. Служив в ВДВ, брав участь в бойових діях в Афганістані та Чечні. Після звільнення з армії служив в ОМОНі і СОБРі, до 2014 р був командиром СОБР при ГУ МВС по ПЗФО. Нагороджений двома Орденами Червоної зірки та двома Орденами Мужності. Герой Росії за взяття Пальміри в 2016 р.

З 2016 р Трошев очолює Санкт-Петербурзьку регіональну громадську організацію «Ліга захисту інтересів ветеранів локальних війн і військових конфліктів». Вона також пов’язана з ПВК – зокрема, володіє каплицею в пам’ять про загиблих бійців, побудованої близькими до Пригожину компаніями в Краснодарському краї поруч з полігоном Молькіне, де, за даними ЗМІ, знаходиться тренувальна база «ПВК Вагнера». Засновниками Ліги, крім Трошева, виступили Олег Єрохін і колишній оперативник ГУ МВС по Північно-Західному Федеральному Округу Сергій Губанов, також афілійований з Євгеном Пригожиним (за даними преси, в 2017 р за завданням служби безпеки підприємця він відвідував Сирію для проведення випробувань отруйних речовин).

Командири

Кузнецов Олександр Сергійович (позивний «Ратибор») – за даними ЗМІ за 2017 р командир 1-й розвідувально-штурмової роти. У «ПВК Вагнера» з 2014 р. Народився 10 серпня 1977 р селі Нікольське Гатчинського району Ленінградської області, закінчив Санкт-Петербурзьке вище загальновійськове командне двічі Червонопрапорне училище імені С. М. Кірова. У 2008 р, будучи командиром роти спецпризначення в званні майора у Солнечногорську Московської області, був заарештований за підозрою у викраденні людини та у грабежі; в 2010 р. засуджений і відправлений до колонії, в 2013-у р. – звільнений за УДЗ. За деякими даними, отримав важке поранення восени 2019 р., проходив лікування в клініці СОГАЗ.

Жемчужний Андрій Вальтерович – за даними ЗМІ за 2017 р., він – заступник командира з озброєння і техніки. Народився 14 липня 1970 р. У 1991 році закінчив Харківський інститут танкових військ. На 2017 р. проживав в Москві.

Єрмолаєв Олександр Єлізарович – за даними ЗМІ за 2017 р. заступник командира з виховної роботи. Народився 18 квітня 1966 р. У 1991 році закінчив Вище військово-морське училище підводного плавання (Санкт-Петербург). Служив в Штабі Північно-Кавказького військового округу. На 2017 р. проживав в Краснодарі.

Акаунт в «Однокласники»: https://ok.ru/profile/494574736704 .

Кім Сергій Борисович – за даними ЗМІ за 2017 р заступник начальника штабу – начальник оперативного відділення. За наявними відомостями, був одним з перших, хто встановлював зв’язки в Судані – з весни 2017 р. Народився 23 липня 1968 року в м. Уштобе (Казахстан). На 2017 р. проживав в Санкт-Петербурзі.

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/sergeikim

• «Однокласники»: https://ok.ru/s/.kim

Рехман Віктор Антонович – за даними ЗМІ за 2017 р. – заступник начальника штабу – начальник служби озброєння і техніки. Народився 27 квітня 1961 р. У 1985-му закінчив Челябінське вище танкове командне училище. У 1985-1990 рр. служив в навчальному танковому полку у військовому гарнізоні «Барановський» (Приморський край). На 2017 р. проживав в Краснодарі. Телефон +7918 2395023.

Соціальні мережі:

• «Вконтакте»: https://vk.com/id398095531

• «Однокласники»: https://ok.ru/profile/582486999316

Інструктори

Захаров Валерій Миколайович – фігурує в ЗМІ як керівник групи інструкторів в «ПВК Вагнера». Є радником президента Центральноафриканської республіки з безпеки, має подвійне громадянство – РФ і ЦАР. Афілійований з компанією «М-Фінанс», імовірно, пов’язаної з Євгеном Пригожиним. За однією з версій, безпосередньо причетний до загибелі журналістів Орхана Джемаля, Олександра Расторгуєва та Кирила Радченка на території ЦАР в 2018 р. У 1990-і роки працював в підрозділі зовнішнього спостереження ГУВС по Петербургу і Ленобласті, на початку 2000-х перейшов на аналогічну посаду в Північно-Західне управління митниці. Пізніше займався бізнесом, пов’язаним з консультуванням, і співпрацював зі службою безпеки структур, що працюють в інтересах Євгена Пригожина.

• Сотов Олександр Олександрович – співробітник «ПВК Вагнера» приблизно з 2017 р., працював на території ЦАР як інструктор по зовнішньому спостереженню, контрспостереженню, вербуванню та агентурній роботі. Значився співробітником компанії «М-Фінанс», імовірно пов’язаної з Євгеном Пригожиним. За даними ЗМІ, також був помічником радника президента ЦАР Валерія Захарова (див. вище), спільно з яким імовірно разом служив; як і Захаров, міг мати відношення до загибелі журналістів Орхана Джемаля, Олександра Расторгуєва та Кирила Радченка в 2018 р. Народився 2 червня 1976 р. Санкт-Петербурзі. У 2003 році закінчив Санкт-Петербурзьку академію фізичної культури імені Лесгафта, потім імовірно навчався в Санкт-Петербурзькому університеті управління та економіки. За даними преси, є колишнім офіцером Внутрішніх військ МВС РФ, в карному розшуку почав працювати після закінчення школи. На початку 2000-х зайнявся охоронним бізнесом.

Колишні співробітники

Богатов Андрій Михайлович (позивний «Бродяга») – колишній командир 4-ї розвідувально-штурмової роти. Народився 3 січня 1989 року в м Старий Оскол Білгородської обл. Навесні 2016 був важко поранений під Пальмірою, втратив руку, але залишився на службі; був переведений на посаду командира роти охорони заводу Хаян. Герой Росії. На даний момент, ймовірно, залишив «ПВК Вагнера».

Чупов Сергій (позивний «Чуб» або «Чупа») – колишній заступник командира з бойової підготовки, загинув під Дамаском в початку 2016 р. За даними преси, знаходився в складі «ПВК Вагнера» з моменту заснування в 2014 р. Майор запасу, закінчив загальновійськове училище в Алма-Аті, воював в Афганістані і Чечні, служив у внутрішніх військах МВС. Звільнився в запас у кінці 1990-х рр.

Бізнес-структури

У даному розділі представлені керівники і співробітники компаній, пов’язаних з діяльністю «ПВК Вагнера» і «африканськими проектами» Євгена Пригожина.

Єрохін Олег В’ячеславович – генеральний директор ТОВ «Євро Поліс» до листопада 2019 р. Вважається, що дана юрособа використовується «ПВК Вагнера» для укладення угод і для інших дій офіційного характеру – зокрема, в 2017 році компанія уклала меморандум з урядом Сирії, зобов’язавшись в обмін на частку видобутку нафти і газу звільняти і охороняти об’єкти нафтогазової інфраструктури, захоплені противниками режиму Башара Асада. Разом з одним із керівників «ПВК Вагнера» Андрієм Трошевим Єрохін був засновником громадської організації «Ліга захисту інтересів ветеранів локальних війн і військових конфліктів». Раніше служив бійцем в СОБР ГУ МВС Росії по ПЗФО, потім – старшим оперуповноваженим з особливо важливих справ в оперативно-розшуковій частини № 1 того ж управління.

Чекалов Валерій Євгенович – за деякими даними, один з найбільш високопоставлених менеджерів, які працюють на Євгена Пригожина. Керівник і власник 50% в статутному капіталі АТ «Нева», є засновником ТОВ «Євро Поліс», афілійованим з бізнес-структурами Пригожина. Ще 50% в АТ «Нева» належить Александровій Діні Дмитрівні, спільно з якою Чекалов володів ЗАТ «Колектив сервіс» (основний вид діяльності – консультування з питань комерційної діяльності та управління).

• Мандель Андрій Сергійович – генеральний директор і співвласник (0,1% в статутному капіталі) ТОВ «М Інвест», золотодобувної компанією, афілійованої з Євгеном Пригожиним. У 2018 р. підрозділ компанії під ім’ям Meroe Gold приступив до розвідки золота в Судані; в цьому ж році ще одна (імовірно) структура компанії Lobaye Invest почала пошуки золота в Центральноафриканській республіці (див. нижче). За даними преси, через ТОВ «М Інвест» була організована доставка російських найманців (імовірно, з «ПВК Вагнера) і озброєнь в Судан на початку 2019 г. Варто відзначити, що фактично має право на ТОВ «М Інвест» є АТ «Дельта», 50 % в статутному капіталі якого належить підприємцю Ушакову Євгену Михайловичу, також пов’язаному зі структурами Пригожина. Раніше також був засновником компанії «Еврогрупп», афілійованої з Євгеном Пригожиним. Компанія одержувала масштабні контракти Міноборони на ремонт військових містечок.

• Ходотов Євген Гарійовіч – за даними преси, є генеральним директором гірничодобувної компанії Lobaye Invest, в 2019 р. отримала дозвіл на розробку родовищ алмазів і золота в містах Центральноафриканської республіки. Lobaye Invest вважається дочірнім підприємством «М-Інвест» – золотодобувної компанії, імовірно пов’язаної з Євгеном Пригожиним і «ПВК Вагнера» (див. Вище). За деякими даними, російські фахівці, що працюють на території ЦАР за завданнями Пригожина, офіційно оформляються в штат Lobaye Invest. Раніше Ходотов був генеральним директором ТОВ «М-Фінанс» (основний вид діяльності – видобуток дорогоцінних каменів, кварцу, слюди, мусковіту і т.д.), що також вважається афілійованим з Пригожиним. Згідно з інформацією ЗМІ, раніше Ходотов працював в петербурзькому регіональному управлінні по боротьбі з організованою злочинністю.

• Ситий Дмитро Сергійович – за даними ЗМІ, належить до засновників гірничодобувної компанії Lobaye Invest (див. Вище) і одним з помічників і перекладачів радника президента ЦАР Валерія Захарова. Також згадується в ЗМІ як перекладач політолога Євгена Копотя і як співробітник компанії «М-Інвест». Раніше працював в «Агентстві інтернет досліджень». Ситий народився 23 березня 1989 року, закінчив факультет торгової та митної справи Санкт-Петербурзького економічного університету в 2011 р. Надалі навчався в Міжнародному університеті Каталонії і в бізнес-школі SKEMA в Парижі, пройшов мовні школи у Великій Британії та Іспанії.

 

Сергій Пархоменко, директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. Никонорова, співкоординатор міжнародної ініціативи «Антипутінський інформаційний фронт»